Wednesday, September 17, 2008

And I Love You So...

September is a month that marks so many birthday reminders in my handphone. My sweet and loving father on the 16th, my cute sister Linda on the 23rd and of course, my life and death, my love, Mohd Hezrik on the 14th. This post is dedicated to you Cinta.

Dear Love,

On your birthday (14th Sepetember), I want to dedicate the most beautiful song that we both love - Ágætis Byrjun by Sigur Rós. Even though I don't really know the meaning of this song, but I'm sure it must mean something wonderful, something awesome. Like you.

During my whole life, I've stumbled through hell and back, and now that I've found you, I need not worry anymore. I'm no longer afraid. You are a godsend and I promise to be by your side. FOREVER.


Selamat Hari Lahir Cinta ;*

Tuesday, September 16, 2008

Hibernasi & Selamat Hari Jadi

Sudah beberapa minggu aku tak dapat meng-update blog sebab ditugaskan ke AMBank atas urusan kerja. Internet di Beta Room, bilik khas untuk vendor di AMBank diterhadkan capaian Internetnya. Sungguh boring. Semua capaian terpaksa merintangi proksi yang garang dan jahat. Aku pasrah. Tapi kini aku kembali di ofis. Weehuu untuk aku!

BTW, harini (16 September 2008) harijadi ayah aku.... :)


Ayah ada magic touch dan memang pandai ambil hati budak-budak :)

Encik Amri Bin A'ala, selamat harijadi yang ke-59. Azzu sayang ayah! Semoga ayah dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki. Amin... *pelok* Azzu tak mahu tengok ayah susah-susah lagi. Berhentilah kerja ya? Teman mama kat rumah. Pergilah bercuti mana-mana dengan mama. Honeymoon balik ke? ;D

Monday, August 25, 2008

Cerita Dari Kampung Lagi...

Sebetulnya aku ada pulang ke kampung kira-kira dua minggu yang lepas, dan sekarang baru aku nak update blog dengan kisah ni. Bak kata Dian Sastro dalam AADC: "Udah BASI!!". Tapi pengalaman balik kampung tak pernah basi dalam ingatan aku. Rasa macam semalam saja aku balik ke kampung Tok Wan & Tok Ki tunang aku, Hezrik, di Jementah, Johor. Masuk minggu itu, sudah tiga kali aku balik ke sana. Jementah sebuah pekan kecil, dikelilingi ladang-ladang getah melepasi kaki Gunung Ledang. Kampung Tok Wan & Tok Ki terletak di Kampung Paya Jakas Jementah, sebuah tempat yang begitu aman dan tenang membuatkan orang seperti aku terlupa akan kewujudan Kuala Lumpur buat seketika.


Ladang getah dan kebun disekitar rumah Tok Wan & Tok Ki

Tujuan aku dan Hezrik pulang ialah untuk menghadiri kenduri kesyukuran di kampung. Dengan dijanjikan sajian Nasi Ambang "Original" Tok Wan & Tok Ki, aku pantas saja mahu pulang ke Jementah. Almaklumlah, aku tak pernah tahu dan merasa apa itu Nasi Ambang, apatah lagi yang "Original". Mengikut rancangan asalnya, aku, Hezrik dan dua orang adiknya Syafiq dan Haziq akan bertolak dari Wangsa Maju pada Jumaat malam sebaik sahaja pulang dari kerja, mandi dan terus bersiap-siap untuk bergerak. Tapi entah kenapa, aku cukup hairan dengan warga kota yang selalu membuatkan jalan sesak teruk (di mana-mana) pada setiap petang Jumaat, membuatkan rancangan kami yang ingin bertolak pada pukul 8.00 malam tertunda ke pukul 10.30 malam. Dan kami sampai ke Jementah tepat pukul 2.00 pagi, too tired to strike a conversation dengan Tok Wan & Tok Ki (macam orang mamai), dan terus masuk tidur macam balak hanyut sampai ke pagi Sabtu. Kesian Tok Wan & Tok Ki yang terjaga tidur sebab menyambut kami (ampun!).

Bangun-bangun paginya, aku panik sekejap. Aku terlupa aku di mana. Aku ingatkan aku kena culik, haha. Mungkin sebab sampai-sampai semalam otak aku tak sempat nak register yang aku waktu itu telah berada di Jementah. Aku kemas-kemaskan rambut panjang aku yang mencecah punggung, kusut, bergulung-gulung. Aku perbetulkan t-shirt Interpol (pemberian Hezrik) dan perketatkan ikatan kain batik di pinggang (ya, kain batik...jangan pandai nak komen lebih-lebih). Kemudian aku bergegas ke dapur. Aiseh...sarapan dah ada. Aku baru ingat nak tolong-tolong buat sarapan, tapi bila tengok jam di dinding rupanya dah pukul 8.30 pagi sendiri mahu ingatlah kan? Tak lama kemudian, ahli-ahli keluarga Hezrik yang lain sampai dari KL. Aku cakap pada Hezrik: "Tak ada beza kita bertolak awal semalam sedangkan dia orang semua sampai pagi macam ni di Jementah". Tapi Hezrik kata, bila dah bermalam satu malam di kampung, rasa bercuti tu macam lama sikit. Betul juga tu ;)

Dah sampai Jementah ni, aku mengambil kesempatan lah nak membeli kain-kain baju raya di pekan berhampiran iaitu pekan Tangkak. Khabarnya Tangkak ni macam syurga kain! Petang itu, aku dan Hezrik ke Tangkak. Dari satu kedai ke satu kedai kami masuk. Aku ni kurang berpengalaman membeli kain, sebab baju kurung aku semua aku rembat dari mama. Hoho ;P Aku ni hanya pandai cari kasut dan baju dan jaket dan muffler dan lingerie dan tas tangan dan apa-apa lagilah selain kain ela. So mostly kain-kain semua Hezrik yang pilih. Yang mana nak beri pada mama, yang mana nak beri pada Lin, yang mana nak beri pada Anna, yang mana nak beri pada Azury, kain pelekat apa yang cantik untuk ayah...terima kasih ya Cinta :) Kalau ikut aku, sampai 4-5 kali akak kedai tu menurun-naikkan kain yang tergantung tinggi-tinggi, sebab aku sekejap-sekejap tukar fikiran. Aku rasalah kan, dalam hati akak tu mesti ada perasaan macam nak kait aku dan gantung aku bersama-sama kain ela banyak-banyak tu ;P

Pekan Tangkak sungguh old-school dan cool!


Terlalu banyak kedai kain, terlalu singkatnya masa.


Aku terjumpa kucing ni di celah-celah kedai usang. Rasa macam nak bela dan bawa balik KL saja, tapi diri sendiri pun jenuh nak jaga *haih*

Sabtu berjalan pantas, sekejap saja dah Ahad. Kali ni aku dah bangun pagi-pagi untuk turut serta "merewang" (bahasa jawa: gotong-royong memasak ramai-ramai). Ramai yang dah potong, cincang, gaul, blender bahan-bahan kat dapur. Semuanya bertutur "orong ereng orong ereng" (baca: berbual dalam bahasa jawa) satu patah haram aku tak faham! Nasib baik Hezrik pun tak faham juga. Nasib lagi baik sebab bakal mak mertua aku pun tak pandai cakap jawa juga. Haha :D ;P Aku diberitahu Nasi Ambang sebenarnya nasi yang dimakan dengan campuran mee goreng, berlaukkan ayam masak kicap, sayur campur goreng (yang ada suun, tempe, kacang panjang tu...apa namanya entah, aku lupa) dengan kelapa parut berperisa (yang ini pun aku tak tahu apa dia...pertama kali jumpa). Sekali tengok, makanan ni nampak macam campuran pelbagai masakan dalam satu pinggan. Macam isi pinggan orang lain tertumpah dalam pinggan kau, haha, sumpah aku terkedu tengok masakan ni. Tapi bila dah makan...wah! Not bad! Not bad at all! Haha.

Inilah "merewang". Kalau ikut bahasa keluarga aku di Teluk Intan, "merewang" tu sama dengan "berpeleseran". Hehe


Upacara memasukkan taugeh oleh Mak Ita dalam kawah mee goreng untuk juadah Nasi Ambang.

Rupanya kenduri telah di postpone pada waktu malam, dan disebabkan pagi esoknya aku ada system presentation awal pagi di pejabat, aku terpaksa meminta izin dari Tok Wan & Tok Ki untuk pulang ke KL lebih awal. Aku frust tak dapat hadiri kenduri tu, tapi ada rasa puas hati juga sebab at least aku ada menyumbang tenaga sedikit-sebanyak dalam mempersiapkan Nasi Ambang untuk kenduri tu.
.
.
.
.
.
Tok Wan, Tok Ki,

InsyaAllah kalau ada rezeki Azzu akan balik ke kampung lagi dengan Hezrik. Terima kasih banyak-banyak atas layanan baik Tok Wan & Tok Ki, Azzu rasa macam pulang ke kampung sendiri saja. Terima kasih juga atas bungkusan Nasi Ambang tu. Azzu dah habiskan dalam masa satu hari je! Sedap! InsyaAllah, kalau berkesempatan, raya nanti Azzu datang lagi kot :D

Tok Wan dikelilingi cucu-cucu yang juga peminat beliau. Tengok betapa eksyennya muka Tok Wan (kekeke).

Wednesday, August 06, 2008

Cerita Dari Kampung...

Orang utara kata: "Baloq Liat". Itulah aku. Ni baru nak update blog. Cerita hari apa punya? Hari Sabtu lepas. Baloq tak baloq? Sabtu lepas aku pulang ke kampung halaman, Teluk Intan. Dah lama tak balik, rindu sangat rasanya dekat mama dan ayah aku. Dahlah adik aku cerita yang ayah aku jatuh tangga gara-gara nak mengecat bilik baru renovate kat rumah kampung tu, lagilah buat aku tak sedap hati nak jumpa dia orang cepat-cepat. Aku balik naik bas saja sebab faham-faham je lah harga minyak sekarang dah macam haram. Aku memang dah lama tak naik bas ekspres, so bila melihat susun atur tempat duduk dalam bas Transnasional tu, aku jadi macam jakun lah sikit. Terus aku tangkap gambar (bawah), hoho.

Kakak tudung biru sempat memberikan pose manja dengan menggigit jari dan menyentuh hidungnya.

Sesampainya aku di stesen bas Teluk Intan, aku dijemput oleh adik bongsu aku (Anna) yang kebetulan pulang juga ke kampung dari UiTM Sri Iskandar. Pandai dah si kenit tu pandu kereta :D Lega hati aku bila tahu yang ayah aku tak apa-apa, cuma lebam sikit di pinggul. Aku ingat nak desak ayah pergi berurut ke apa, tapi aku kenal sangat ayah aku tu. DEGIL. Macam aku juga! ;) Bila sampai rumah, aku terus salin baju pakai baju kurung (mama aku punya) sebab terpaksa menghadiri kenduri kahwin anak jiran gara-gara mama aku tak memasak tengahari tu. Setiap kali, bila aku balik kampung, tengok rumah saja mesti dah sejuk hati aku. Tenang semacam. Aku cintakan rumah ni. Walaupun aku seorang anak bekas askar yang banyak menghabiskan masa-masa membesar di merata lokasi (dari Pengkalan Chepa, Miri, Kluang, Sungai Ara dan akhirnya Teluk Intan), tapi tiada tempat yang sehebat rumah ini. Inilah tempat yang aku panggil "kampungku" walaupun belakang rumah aku sekarang ialah sebuah kawasan perumahan (masa awal-awal dulu ladang getah tu).

Ini bilik baru renovate yang ayah aku kemalangan kecil ketika mengecat tu. Very Paris Hilton kan colour dia? (I loike!)


Luar rumah penuh pokok bunga dah macam hutan kecil. Paling best ada tempat lepak yang sejuk dan nyaman di hujung barisan pokok-pokok ni.

Petangnya aku keluar ke pekan, temani Anna menghantar laptop-nya yang tengah biul dengan bad sectors ke kedai komputer. Sempat pula aku beli kasut dua (2) pasang dengan clutch seketul, warna fave aku (evil purple). Hehe :D Malamnya aku belanja keluarga makan di Wani's Cafe berdekatan Rumah Rehat Teluk Intan. Sedap betul masakan di sini walaupun menunya biasa-biasa saja.

Ayah pesan Nasi Paprik ;P~~


Mama nak makan Nasi Goreng USA (aduh lapar tengok gambar ni...)


Ini Kuewtiaw Kungfu Anna. Rupa - Biasa. Rasa - Fuh...luar biasa!


Kuewtiaw Kantonis aku. Aku makan sampai licin. Kruk kruk kruk bunyi sudu aku mengeruk pinggan :D


Sayangnya minggu ni tak ramai adik-adik aku yang pulang ke kampung sebab dia orang baru je balik minggu lepas. Kalau semua sekali ada ni, mesti riuh. Dalam keluarga aku ni ramai sangat Pak Lawaknya, keke ;D *sigh* I miss them. Tak sabar nak tunggu raya! (Puasa pun belum lepas!) huhu. Dalam perjalanan balik ke rumah, kami lalu di sebuah kawasan funfair. Dah lama tak masuk funfair, so aku minta mama aku berhenti sekejap tepi jalan sementara aku dan Anna mengambil-ambil gambar di funfair. Mama dengan ayah aku pula ber-dating dalam kereta sementara menunggu kami. Keke :D




The next day dah kena balik KL. Sekejap sangat bercuti, tak hilang lagi rasa rindu ni. Haih... Kalau aku balik lama sikit, mesti mama dah masakkan laksa, atau soto, atau laksam, macam-macam lagi lah :) Mama memang pandai manjakan anak-anak dengan masakan fabulous beliau. Sempat juga aku ke pasar minggu Teluk Intan sebelum aku berangkat ke KL. Ada seorang pakcik yang menjual segala mak nenek senjata besi (rasanya hampir kesemua koleksi dia ada contohnya di SINI) telah
perasan tentang aku yang asyik mengambil gambar. Lalu dimintanya aku untuk bergaya memegang sebilah keris jualannya dan menyuruh Anna untuk mengambil gambar aku. Hehe. Tapi aku jawab: "Tak apa la Pakcik. Saya takut!" ;D

Haih....nak balik kampung lagi rasanya!





p/s: rasa macam nak aktifkan flickr dengan gambar-gambar yang aku tangkap. Tapi aku pakai camera phone je *sob sob*


Thursday, July 31, 2008

Musim Demam & Batuk Kot?

Banyak perkara berlaku sepanjang aku tak menulis ni. Aku demam seminggu. Siap terlantar atas tilam dengan tengkuk berbalut kain basah. Batuk-batuk pula dah dua (2) minggu. Inipun ada lagi saki-baki batuk, tapi tak lah teruk macam mula-mula dulu. Aku batuk, batuk dan batuk sampai orang lain takut tengok aku batuk. Keluar-keluar air mata, tangan tekan dada. Siapa tengok tapi tak simpati tu memang tak ada perikemanusiaan lah jawabnya, hehe :D

Alhamdulillah, semua sekarang sudah OK. Walaupun didesak oleh boss aku untuk x-ray my lungs kot-kot ada infection, aku tak pergi. Sebab pertama, boss aku recommend doktor pakar dari Hospital Pakar Damansara (gila, pasti mahal!) dan sebab kedua, aku mungkin jadi begini sebab dulu aku perokok tegar. Kepada siapa-siapa yang masih merokok tu, slow-slow la berhenti ya? Sebab bila sakit-sakit begini, memang terasa betul pukulan setiap sedutan dulu *sobsob - kesat air hidung*

Suara aku serak-serak basah sekarang ni. Kalau nyanyi jazz kalah Ella Fitzgerald, Billie Holiday dan Nancy Wilson, haha. Aku suka suara aku begini. Sayangnya sebab suara ni temporary dan kalau dah baik batuk karang, tak serak-serak lagi dah, huhu. Lepas tu, kena nyanyi lagu Min Malik je lah di bilik mandi, kohkohkoh :P

Baru-baru ni tengok soccer match Chelsea versus Malaysia. Walaupun duduk tak lah dekat dengan padang, tapi seronoknya tak tahu lah nak gambarkan! Aku ni bukannya a soccer person pun, tapi once aku caught up with the game, aku punya menjerit...fuh, menggila!! Orang tanya aku sokong pasukan mana? Aku cakap, aku cuma sokong permainan yang bagus je! Hehe. So bila Chelsea serang, aku jerit. Malaysia naik, aku jerit. Boleh tak kau orang bayangkan continuity jeritan aku yang bukan calang-calang jerit tu? Aku jerit kalah orang-orang laki kat area seat aku tu tau. M-E-N-Y-E-T-A-N (equals to monyet setan).


Ini gambar aku dengan adik-adik Erik tengah buat "ombak". Ombak kami tak jahat mana pun ;P

Tapi surprisingly, makin baik pula batuk aku ni keesokkan harinya. Mungkin jerit-jerit tu sedikit sebanyak overhaul lorong pernafasan aku ni. Kasi clear macam enjin kereta baru lepas buang karbon, keke. OK lah, sudah lah dulu. Aku ni sebenarnya tak tahu nak menulis tentang apa. Tapi kalau dah start, mula la keluar semua cerita mak nenek bagai. Hujung minggu ni aku balik kampung. Mama aku cakap rambutan tengah masak. Huiiii, mahunya batuk balik aku ni karang!!

Friday, July 18, 2008

Syok Syok Syok!

Tajuk entri ini tiada kaitan dengan band "!!!" atau band "Yeah Yeah Yeahs" (just in case ada yang tertanya-tanya disebabkan repetition ayat "Syok" tu), keke :D Tapi cuma nak beritahu yang aku sekarang sedang dilanda penyakit G-I-L-A. Ya, aku jarang sekali menjadi gila sebegini. Seperti rasa ingin menggelejat, menggedik-gedik, menggeletis menari mengikut lagu-lagu dari album Seeing Sounds dari band N*E*R*D.

I'm not into Hip Hop (sangat), tapi ooohhh!! Album ini sungguh, sungguh best, percayalah! I LOVE N*E*R*D!!! Yeah!! *goyang-goyang bahu dan hips*

Mahu dengar? Silalah DOWNLOAD di sini. Hohoho :P

Friday, July 04, 2008

Aku Simpati Kamu Oh Ibu (Pertiwi)!

Di suatu tempat dan di suatu masa, pada suatu ketika, tersebut lah kisah seorang anak bernama Rawna yang sangat kasihkan ibunya Mak Lisaya. Dijaga elok ibunya, dicurah cinta sepenuhnya dek kasihnya Rawna yang tak terperi. Rawna telah awal-awal lagi bersumpah kepada ibunya dan kepada Tuhan bahawa selagi dia masih bernyawa, ibunyalah yang didahulukan dalam setiap perkara. Arakian semua mata yang memandang habislah memuji si Rawna. Walhal segala baik pekerti terhadap ibunya tidaklah cukup menukar Rawna kepada malaikat, kerana asalnya manusia, maka tetap manusialah dia.

Hendak dijadikan cerita, terdengarlah desas-desus Rawna telah terlanjur berdosa dengan seorang laki-laki. Rawna hanya seperti makhluk Tuhan yang lain, tidak akan tidak, pasti lalai dengan pegangannya. Walau apa jua kebenarannya, dosa antara Rawna itu hanya Tuhan sahaja ketahui kerana fikiran-fikiran dari mata yang memandang tidak mampu menentu dan mengadili akan perkara yang kabur! Kerana itu, ibu Rawna, Mak Lisaya percaya yang langkah terbaik ialah untuk Rawna sendiri membuktikan kesucian dirinya. Berbanding pula dengan orang ramai, atas telahan, ta'akulan berserta tilikan, masing-masing ada yang habis percaya akan kesucian Rawna, dan kebiasaannya, sudah tentu ada yang lansung tidak percaya. Maka dari mereka-mereka yang berbeza pendapat itu, wujudlah akhirnya dua puak.

Rawna tatkala mula dihimpit tohmahan serta kata-kata nista telah berfikir keras untuk meloloskan dirinya dari permasalahan itu. Lantas keputusan mendesak dirinya menjadi pelarian dan berselindung di sebuah gua milik sahabat terdekatnya, seorang kaum Kuncitur. Lansung lupalah dia akan ibunya Mak Lisaya. Lupalah juga dia akan ajaran agamanya untuk menghadapi musibah dengan berani atas kebenaran, kerana lari dari medan peperangan dalam diri itu juga suatu dosa besar terhadap Tuhan dan dirinya sendiri.

Pada sahabatnya itu, Rawna berkeluh-kesah, dan demi menegakkan dirinya Rawna lantas bercerita segala ketidakpuasan hatinya terhadap hidupnya selama ini. Tentang sikap ibunya. Tentang hal isirumahnya. Tentang hal berkaitan puaknya. Tentang bagaimana itu semua menjadi sebab-musabab dia akhirnya difitnah. Dan kata sahabat kaum Kuncitur ini: "Kalau begitu sahabatku, mengapa tidak sahaja kamu ceritakan yang benar kepada mereka?". Atas pertimbangan yang berkali-kali, Rawna akhirnya keluar dari gua dan menghadapi puaknya. Arakian setelah keluarnya Rawna dari gua, sahabatnya menyebar luas kisah Rawna kepada kaum Kuncitur. Habis segala hal isirumah Rawna kini juga sebuah hal isirumah Kuncitur. Ada yang simpati. Tak kurang yang ketawa.

Rawna setelah keluar dari gua itu dan berasa sangat sukacita atas kepercayaan sahabatnya, mula mendapat buah fikiran untuk meraih kepercayaan orang ramai dari segenap bilang bangsa. Dengan lebih ramai yang menyokong, kesucian diri Rawna pasti dapat dipertahankan. Walau terpaksa membuka aib, membuka kelemahan, membuka kecacatan ibu dan puaknya, Rawna rasa tiada salahnya demi menundukkan sebuah fitnah besar terhadapnya selama ini. Inilah sebuah medan perjuangan yang mana perlu untuk Rawna tunjukkan 'kemaluan' ibu dan puaknya. Sebuah perjuangan paling ikhlas oleh Rawna, malahan lagi ikhlas dari kasih sayangnya terhadap Mak Lisaya selama ini....




;(

Thursday, June 26, 2008

Yeah!!

Haha!! Tak sampai satu hari berkuatkuasa! YES! Pandai betul PDAM "mengugut" Kerajaan, sebabnya yang paling ramai menggunakan kad kredit di stesen-stesen minyak tu, orang-orang Kerajaan jugak! ;D

Tarik nafas lega aku! At least untuk bulan depan, aku dapat organize perbelanjaan. Syukur alhamdulillah... :)

Wednesday, June 25, 2008

Pijak Kami Lumat-Lumat

Hati aku pedih. Hati aku sakit. Rasa nak menangis, siapa yang dengar? Tiada siapa yang dengar rintihan hati orang-orang seperti aku. Orang-orang biasa dari kalangan pelbagai rakyat majmuk Malaysia. Dah lama aku tak menulis dengan emosi apatah lagi emosi berkaitan isu-isu semasa, berkaitan politik. Adakah nasib rakyat Malaysia seperti aku dan engkau, engkau, engkau yang sedang membaca post ini akan doomed? Yang hidup sederhana menjadi susah, dan yang hidup susah semakin susah?

Mata aku berair membaca tentang keputusan PDAM (Persatuan Pengusaha-Pengusaha Stesen Minyak Malaysia) yang telah membatalkan semua urusan pembelian minyak melalui kad kredit. Kata mereka jualan minyak melalui transaksi kad kredit tak menguntungkan. Kata mereka bank mengenakan caj yang mahal terhadap pengusaha minyak. Kalau tak untung, kalau caj mahal, apakah makna memperkenalkan kad-kad kredit Shell dan Petronas baru-baru ini oleh sesetengah bank? Apakah makna disebalik anjuran peraduan-peraduan dengan kad kredit stesen minyak oleh sesetengah stesen minyak? Kalau tak untung, takkanlah hadiahnya sebiji kereta secara bulanan.

Jangan diberi alasan harga minyak baru memotong sebahagian besar keuntungan PDAM, kerana kalau sebahagian besar yang dipotong, masih ada sebahagian kecil lagi keuntungannya bukan? Untung tetap untung, cuma banyak atau sikit sahaja! Kalau tak untung lansung, dah lama stesen minyak B-U-N-G-K-U-S. Sementara kami, apa yang kami dapat? Yang paling teruk dibebani harga minyak baru ialah kami! Kami, orang-orang yang lansung tiada mendapat keuntungan dari harga minyak baru, kami, orang-orang yang selama ini sebenarnya MENYARA pembangunan PDAM itu sendiri, atau apa PDAM lupa?

Cukup-cukup lah memberi idea-idea bodoh PDAM. Dulu kata nak pendekkan waktu operasi stesen minyak, tak boleh berlanjutan sampai malam. Siap nak minta kesemua stesen minyak di lebuhraya berbuat perkara yang sama! Ceteknya pemikiran ahli-ahli PDAM ni. Cetek, cetek, cetek! Dan nah sekarang, menghentikan penggunaan kad kredit pula. Terlampau cetek! Bukan semua mampu bayar cash untuk setangki penuh. Setangki penuh kereta aku sekarang berkos RM100 dan hanya tahan untuk seminggu. Dan kesimpulannya RM400 sebulan... *sigh

Buat waktu ini, aku tiada wang, gaji belum masuk, dan kad kredit pula nampaknya tidak diterima di stesen minyak. Adakah patut aku bercuti dari bekerja? Kalau tak kerja potong gaji, kalau potong gaji, bulan depan aku akan bercuti dalam jumlah hari 2 kali ganda pula berbanding bulan ini, tak begitu? Ini semua pentaakulan logik berdasarkan kitaran bulanan dengan kadar eksponensyel yang menurun dan menurun. Senarionya di sini, sedang ekonomi negara menghampiri inflasi, bank mengenakan caj pada PDAM. Bila PDAM tertekan dengan keuntungan yang sedikit berbanding tahun-tahun sebelumnya, mereka menekan pengguna. Dan kita ini yang sendirinya merupakan jalan mati bagi pihak-pihak terlibat di atas (PDAM dan bank) hanya mampu diam bila ditekan lagi dan lagi sehingga mungkin suatu hari nanti kita akan break kerana tak mampu melentur lagi. Tiada lagi cara hidup kita yang dapat kita ubah. Kita hanya crushed maggots underneath their feet.

Kerajaan, do something! Kami tak mahu lagi bekerja bersama Kamu (Kerajaan) pada waktu ini. Slogan tu TAK BOLEH PAKAI. Sudah tiba masanya Kamu bekerja demi kami. Kami yang menggerakkan ekonomi Malaysia ini. Kami yang merupakan objektif Kamu sehingga Kamu berada di mana Kamu berada sekarang.

Thursday, June 19, 2008

Melaka Oh Melaka!

Gila lama tak update blog ni! Bukan sebab kemalasan yang menghalang, bukan juga kesempitan masa. In fact, aku di ofis cukup free untuk meng-update blog cuma masalahnya, banyak sangat mata-mata yang memandang. Aku tak sedap hati nak ber-blog dengan notebook aku terngadah mengadap orang-orang yang lalu-lalang di sebelah aku. Leceh betul la! Tapi disebabkan sekarang ni tengah waktu makan tengahari, dan orang pun semakin kurang, aku teruskan jugalah menulis, walaupun perut aku tengah gila lapar ni! ;(

Dua minggu lepas, aku pulang dari Melaka (cuti harijadi Yang Dipertuan Agong). Cuti-cuti bersama keluarga memang menyeronokkan. Sayang sekali sekejap sangat rasanya. Adik ipar aku, Puan Azury telahpun menulis tentang percutian kami di Melaka. Aku ingat nak tambah-tambah gambar sikit di sini :)

Sampai-sampai di Melaka, kami singgah makan di Indori (Indonesia Original). Gila sedap nasi padang kat sini!!! Ini kali ke-2 aku makan di Indori, sebelum tu pada tahun 2006 kalau tak silap aku. *adui..lapar tengok makanan*

Ini dish fave aku! Daging nipis berempah yang digoreng. Sedap dan krupkrapkrap macam keropok! ;P~~~

Maybe kau orang dah lihat condition rumah penginapan kami di page Azury. Memang seram dari luar! Hantu pun tak berani duduk! Keke. Tapi dalamannya agak OK *phew...*

Aku tak sangka Melaka cepat betul membangunnya. Last time tak ada Menara Taming Sari (lagi tinggi dari Eye Of Malaysia woo!) ni. Kesian mama aku tak dibenarkan naik menara tu oleh ayah. Ayah risau naik tinggi-tinggi, so, tak mau berenggang lansung dengan mama. Hoho ;P




Melaka sebelah malam penuh dengan warna. Jalanraya penuh sesak dengan manusia dan kenderaan. Tapi I really like the city, sebab everything is centralized. Nak makan senang, nak jalan-jalan senang, nak shopping senang! Hanya perlu santai berjalan kaki saja ;)

Sebelum kami menjejak bandar Melaka di sebelah malam tu, kami sekeluarga telah singgah makan seafood di persisiran Pantai Puteri. Enak-enak lauknya, dari jenahak masak stim, ikan bakar cecah asam, kailan ikan masin, tomyam campur dan telur dadar, kami makan menambah-nambah sampai aku terlupa nak tangkap gambar jenahak sikit punye besar ke tergolek dalam dulang stim tu, uhuhu.

OK, now aku sangat-sangat lapar!



p/s: teringin nak pergi Melaka lagi :)

Friday, May 23, 2008

Seven (7) Reasons Why You Would Not Want Me As Your Girlfriend!

Aku telah di-tag dengan liciknya oleh Cik Surie! Dan dengan meletakkan link ke blog Cik Surie tersebut, aku dengan sengaja telah membuatkan kau orang semua masuk ke perangkap Cik Surie seperti aku, haha :D Kalau tengok dari tajuk tag ni, macam tak sesuai je aku nak jawab, sebabnya aku telahpun selamat bertunang. Tapi sedikit sebanyak, kau orang akan nampak betapa CEKALnya Si Dia menerima segala kelemahan-kelemahan aku tu dengan seadanya, haha ;P

OK, here are the reasons:

1) I'm super CEREWET sehingga merimaskan other people.
I do everything with the utmost attention and care. That's why I'm good in writing proposals :D Just look at this post title for example: I wrote "Seven" followed by "(7)" just so that this post will never start with a number (standardization, that's the game) :D Now, can someone tell me, who would want a girlfriend who say things like: "I think your notebook is not properly aligned to your workspace table" ?

2) I always wash my hands TWICE. Sometimes more than that.
It seems to annoy some people, but I just want my hands to be REALLY clean, OK? I know that many out there prefer not to seek for f-r-e-a-k-s, but at least my hands are cleaner than yours *nya nya nya*

3) I am very, very stubborn and I love to argue!
Thick-headed and mulish and always ready to disagree. Hehe :D Why not? It's stimulating! The debates are always friendly, BUT not for the soft-hearted. Sorry!

4) I speak my mind too honestly. You asked for opinion? Well, YOU asked for it!
Don't ever asked me questions like "How do I look?" or "What do you think about my new song?" when you are not accustomed to my guileless remarks. If I don't like it, I'll tell you straight to your face and you wish I'd be more merciful like Simon Cowell.

5) I'm very indipendent and physically strong :D
There's no need to pamper me like a princess. I can walk for miles if you left me behind. I'll pick a fight with you and beat you in arm wrestling. I'd applied for store worker job as part time before, and during that time I'd loaded and unloaded boxes into trucks! No kidding. No guy wants a girlfriend that's tougher than him. Enough said.

6) I'm too unique for your liking.
Ruffle shirts with an unbecoming skirt matched with a pair of ballet pumps. That's me, a mismatch of everything that's simply horrendous (according to my friends). What is fashion? Though sometimes I look a tad frumpish, I prefer to be unique and not to follow any trend, because I believe that I'm not the type of mass produce individual :P I'm ORIGINAL. Yup, I'm THAT crazy.

7) I think I cook better than your momma :P
This is an opinion coming from a person who have all those qualities above. You decide!

Teruk kan perangai aku? Hehe :P Mungkin disebabkan perkara-perkara di ataslah aku tidak berjumpa dengan The Man/Mr Right/Soulmate sebelum ini. Tapi kerana aku percaya setiap manusia berubah dengan kemahuan, aku akhirnya tunduk dengan seorang laki-laki yang sememangnya layak mengubah aku. Si Dia telah mengajar aku erti sabar, erti dengar, erti buka mata, erti buka hati, lansung mengubah aku menjadi seseorang yang kurang ekstrim, kurang unyielding.

Dan untuk sebab tambahan mengapa kau orang tak akan mahu mengambil aku sebagai awek ialah kerana aku kini tunangan orang. Yeayyy for that! :">

Aku Tak Lagi Panas Baran (Satu Kenyataan)

Aku ni dah lama tak marah-marah. Bukannya aku teringin nak marah, cuma agaknya sebab dah lama sangat tak betul-betul naik angin, bila aku naik angin semalam, aku rasa macam nak meletup dada aku, sampai panas rasa belakang mata aku, sampai perit rasa tekak aku. Rasa macam nak menjerit, nak mencarut, tapi aku tahan-tahankan. Makin sakit rasanya. Inilah namanya penyakit STRESS, penyakit abad millennia ni.

Alkisahnya mood aku sangat OK semalam. Aku happy. Demo tentang sistem pengurusan aset berjalan lancar di pejabat. Tengaharinya aku makan lauk sedap. Pulang ke rumah dijemput tersayang. Singgah makan Soto dan Nasi Beriyani Gam Daging di Kafe Mak Tim. Selepas mengambil Luna (Gen2 aku) di rumah Si Dia, aku terus memandu pulang ke Seksyen 2.

Sewaktu memasuki simpang Seksyen 2, dengan tak semena-mena, kereta Kancil toek di belakang memotong dan menghimpit aku. WTF, jahanam sungguh. Sudahlah di kiri-kanan penuh dengan kereta orang-orang yang berhenti makan di gerai-gerai, nak tak nak aku terpaksa membunyikan hon (hakikatnya aku benci membunyikan hon). Terus dia potong tajam masuk depan aku, hampir smooth macam Moonwalking Micheal Jackson, tapi tak cukup smooth sebab aku nyaris melanggar bumper Kancil tu.

"BARUA!!!!!!" Aku jerit sekuat hati dalam kereta sambil tunjuk fuck-fuck-fuck kat pemandu Kancil bodoh tu. Aku rasa meremang bulu roma, berderau darah panas aku. Aku rasa tak ubah macam Mel Gibson dalam Braveheart, siap siaga nak berperang. Aku mengucap panjang, aku baca doa Nabi Yunus banyak-banyak. Ketika memperlahankan Luna berhampiran lampu trafik, Kancil bangang tersebut masih di depan aku. Aku cuba nak tenangkan hati, tapi dada aku makin sakit bagai dicucuk-cucuk sampai aku terpaksa tekan kuat-kuat tulang dada aku nak menahan sakitnya. Tangan aku masih terangkat mengacung jari tengah. "Mati kau lahanat! Mati kau!"

Stranger-Yang-Celaka, kau bernasib baik tak mengenali aku beberapa tahun dahulu. Aku tak akan teragak-agak untuk melanggar kereta kau dari belakang, keluar dari kenderaan aku, dan mengajak kau untuk fight dengan aku. Kau jangan berani mempersendakan aku kalau aku betul-betul buat macam tu, sebab bukannya aku tak pernah buat dulu....Cuma sekarang aku ingin jadi orang yang berbeza, yang lebih kuat! Aku tak mahu menjadi seorang yang lemah, yang lemas dengan amarah dan tak dapat mengawal diri sendiri! So, "Fuck of! Semoga kereta kau terbalik esok"

Monday, May 05, 2008

Ticky-tacky TAC Tacking

Aaaahhh...I love technology. During the early 90's, I had to go to the Post Office to make some bill payments, to renew my license, to pay my semester fee, etcetera etcetera....now I just need to switch the Internet, open my Firefox, type this URL --> http://www.cimbclicks.com.my (I consider myself a die-hard CIMB customer, and I've been with them since the name Bank Bumiputra (M) Berhad), login, go to the Transfer section, request TAC and wallah...!!!! Er......(after 10 minutes)...where's my TAC???

(After 2 hours)

Where's my TAC dude?!!!
*very, very angry and ready to smash my notebook*

(After 4 hours)

I must be crazy to wait for 4 hours for a TAC!!! And yet, I still haven't receive any SMS from CIMB until now! According to Si Dia, there's nothing new about this issue. He has been facing the same problem for over a month! He told me that he usually request for a TAC in the morning and will only receive the TAC messages (and loads of it!) at the end of the day!! One hell of a facility you have there CIMB... *very disappointed*

Dear CIMBClicks Support Team,

I have a few accounts with other banks, and I've never had any problems with receiving TAC before. Most of the TACs were received within 3-4 minutes. Now, THAT'S what we call as Internet Banking, CIMB! If you guys expect that we don't really bother about this, and keep giving us lame excuses when we call you up, then you're WRONG! Due to this, I might soon close my CIMB account, my loved ones might also do the same, and so do a few of your customers out there. I urge you guys to do something about it.

For 4 hours, I can simply walk to the nearest CIMB, do my Transfer via the ATM machine, stop by at a mamak stall, order teh tarik and roti telur, finish my meal, order another roti telur, finish my second roti telur, walk back to the office, look at my mobile to check for incoming SMS...and still found....NO TAC message in the Inbox.

BAD. Very, very BAD.

Regards,


Your Frustrated Customer.

Wednesday, April 30, 2008

I'm So H-A-P-P-Y!

I'm so hyper-happy! (^_^)V *beaming and showing peace sign* Two things get me all work up today. One is from the picture above. Thank you Coldplay for the free single! Luckily I stumbled upon a news in BBC Entertainment yesterday stating that Coldplay is giving out their new single "Violet Hill" to listeners on April 30, 2008 (that's today). Big YEAY! :D I've been looking forward for their upcoming album, "Viva La Vida" or "Death and All His Friends", which claims to be the most experimental due to its Hispanic influences. I love "Violet Hill" after first hearing, although I can't comment much on the Hispanic influences (since I don't hear any). Maybe you guys think otherwise, but in my opinion, "Violet Hills" tune is a little pop-ish, with groovy bass lines which strike my fancy.

The second thing drives me even delirious with joy! I'm going back to my hometown in Teluk Intan right after work with Si Dia. We already applied for leave on Friday and we are planning to go to Pulau Pangkor for a big family picnic!! Yeayyyyy!!!!! \(^_^)/. Can't wait!

Thursday, April 24, 2008

And Sleep. Just Sleep.

14 STRAIGHT HOURS. Yes, for 14 straight hours, I slept yesterday. I reached home at about 4.30 PM from Sentul, and almost crazy with my raging thoughts, I decided to sleep. Sleep and sleep and sleep to drive away those whirlwind muddleness (is there such word?). OK, whateva. The point is, I slept for 14 hours. I'd tried my best to wake up, but I couldn't. I'd tried to raise my head, but my head was still much attached to the pillow. And during those 14 hours, I dreamt.....

I was at sea. Lost and nearly drowned. If not for a piece of wood that I held dearly to my chest, I would surely be lost at sea. Lost at sea...there's a song by Eisley called "Lost At Sea". With chattering teeth, I sang the song. No sharks, thank god no sharks. From afar I saw a ship. Looks more like a swashbuckling pirate ship to me, but nevertheless..."Hey!!! Sini! Sini! Here! Here!". My shouts might be carried by the wind, because all of a sudden, the ship was steering towards me. The first thing that I clearly saw is the figurehead. Oh! Such beautiful figurehead! It's of a lovely maiden, with big bosom and small waist that holds folds and folds of flowing skirts. Her long golden hair falls like fountain on her shoulders, and a gorgeous anadem sits like a crown on her head. And she was smiling at me! Smiling as if she was alive!

But wait...why is she carrying a big pencil? This doesn't fit in. It spoiled my dream! And with a big thud, she sort of jousted me to land on an island. Wow. That's hurt :| ....I dusted off the sand from my wet jeans. But look! It's not sand, it's GOLD! But where does this gold came from? And as I looked around, I realized that the only mountain on the island is actually a big statue of Medusa. A gold-vomiting Medusa to be exact. With real snakes on her head, she gave me the shivers and left me immobilized with her stare.

As she moves slowly towards me (just like a panther), her eyes turned into blazing fire. Oh god dear god! Help me! Wake up Mahzura! Wake up you sleepyhead! She vomited on me. That wretched Medusa poured gold sand on my head. And she just wouldn't stop, until the sand choked me, choked me and choked me. I felt air seeping out of my lungs, god it HURTS! Why don't you wake up Mahzura????......And slowly.....there was no sound, no colors, nothing.

I woke up gasping for air and sweating profusely. I even coughed until tears flowed on my cheeks...That's it! NO MORE! No more long sleep after this!!

Wednesday, April 23, 2008

Rain Down, Rain Down

It's been a while since I last wrote a post in English. Don't know why, I just want to write something in English today. Mind my grammar and sentence structure my friend, for I am very bad with them. Never mind that. I just want to write and of what, I'm still not sure. Have any of you come across an urge just to scribble and doodle, and alas, a message of some sort for you to interpret splayed out on the paper? The subconscious mind speak for itself. I don't have it anymore. Sometimes I wonder, where did my subconscious mind go. Like the words that I type now, it's all well plan, but still it doesn't make much sense.

The world outside is black with its dark clouds and human sorrow, while I'm sitting cosily on this chair and typing all this rubbish. At this moment, I asked myself, why do human suffer? How can we let that painful punch-in-a-gut-like sick feeling we called 'sadness' drowned us, and at the same time endure and regard pain as pleasure? Ah, but then again, I'm not the one to discuss this. I am no more human as any of you. It'll be raining soon I guess (looking outside the window). Let's pray to god that this blessed rain will wash away any sadness on this face of the earth. If only it's that simple...

Tuesday, April 01, 2008

Innalillahiwainnalillahiraji'un...

Hari ini sebuah berita pemergian disampaikan. 'Ibu Yusni Jaafar' telah selamat mengadap Illahi. Al-Fatihah dan ucapan takziah untuk keluarga besar 'Ibu Yusni'. Berita ini menjadi lebih terkesan disebabkan kesilapan Kak Ogy menampilkan Yusni Hamid sebagai Yusni Jaafar sewaktu siaran lansung Anugerah Bintang Popular Berita Harian baru-baru ini. Bagai diseru-seru pula. Dan tanpa lansung meminta maaf atas ralat yang terjadi, persembahan malam itu diteruskan. Tak professional lah kau ni Kak Ogy.

Apa-apa pun, post aku kali ini sebenarnya ingin berkisar tentang sebuah peristiwa pemergian yang lebih dekat...

Lebih kurang pukul 4 pagi pada 30 April 2008, aku dikejutkan dengan ketukan halus di pintu bilik. Pintu aku buka dan aku lihat Jaja, teman serumah aku, tercegat di muka pintu. "Ada apa Ja?" aku bertanya dengan suara serak bangun tidur. "Zu, mak Jue (juga teman serumah) baru meninggal" kata Jaja. Dan dalam keadaan separuh mamai dan terkejut aku berkata "La ila ha illa anta subhanaka inni kuntumminaz zalimin". YA, aku membaca doa Nabi Yunus yang mana sepatutnya pada waktu itu aku berkata "Innalillahiwainnalillahiraji'un". Maafkan aku Jue. Aku lansung tak menyedari kesilapan aku sehinggalah pada waktu aku meletakkan kembali kepala aku ke bantal. Dengan rasa kesal dan bersalah aku ulang sebut "Innalillahiwainnalillahiraji'un" sehingga aku tertidur .

Jue,

Al-Fatihah dan ucapan takziah untuk kau dan seluruh keluarga atas pemergian ibu pada pagi itu. Aku doakan semoga roh Allahyarhamah dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman. Aku harap kau bersabar dengan dugaan Allah, walaupun aku tahu kata-kata ini lebih mudah dituturkan berbanding hari-hari yang akan kau tempuhi selepas ini. Bagi seseorang yang tak pernah mengalami sebuah 'kehilangan', aku rasa aku tidak mampu dan tidak layak memberikan kata-kata semangat dan peransang untuk kau. Tapi apa-apa pun aku tahu kau OK. Sebab kau ada satu sikap yang turun dari arwah ibu kau.

Kau CEKAL.


Al-Fatihah...

Monday, March 10, 2008

Selepas Ini Apa?

Mengundi sudah. Tahu keputusan pun sudah. Ada menang tanpa bertanding, menang besar, menang kecil, kalah besar, kalah kecil...Apa-apa pun, tahniah kepada parti-parti yang menang. Bagi yang kalah, analisalah kesilapan, ambil ikhtibar, menangi hati rakyat kembali, tunjukkan bukti dan makna sebenar "bergerak bersama untuk rakyat". Ya, tunjukkan...Walaupun dikira sudah terhantuk baru terngadah, masih belum terlewat. Rakyat cuma manusia, dan manusia ada akal dan fikiran dalam pertimbangan. Bagi yang menang, yang bangkit dari jeritan suara-suara halus rakyat, yang telah membentuk manifesto dan janji-janji untuk rakyat, laksanakanlah kewajiban mandatori untuk menunaikan janji-janji tersebut kepada rakyat. WAJIB.

Pada aku politik hanya popularity contest. Rakyat tak akan undi kalau benci, kalau tak suka, kalau meluat. Dan bukan kerja mudah nak ambil hati orang yang dah benci. Tapi tiada yang mustahil, seperti keputusan PRU ke-12 ni, memang jelas sekali tiada apa yang mustahil bukan? Atas dasar tanggungjawab, sesebuah kekalahan haruslah ditanggung oleh puncanya. Dan atas dasar tanggungjawab juga, kita telah lihat beberapa Menteri meletakkan jawatan disebabkan kekalahan. Ini tindakan appropriate. Yang bakal memerintah atas pembentukkan kerajaan baru, lunaskanlah impian rakyat. Jangan mudah lupa, kerana seperti rakyat, pemimpin juga manusia. Pilihanraya itu adalah perjudian nasib rakyat, tiada apa yang pasti. Kini yang terjadi, sudah pun terjadi. Jadi, selepas ini apa? Kita tunggu. Kita lihat.

Aku tak mahu bercerita panjang tentang politik. Busuk. Ini hanya sebuah artikel ringkas tentang situasi politik selepas pilihanraya dalam sebuah blog yang objektif utamanya hanya untuk memperjuangkan "spread love" secara ringan. Jadi, apa bendera pun yang kau orang telah angkat berarak, apa slogan pun yang kau orang telah laungkan, apa simbol pun yang kau orang dah pangkah...apa yang penting ialah aku, kau, kau, dan kau harus muafakat, hentikan bersuara sumbang, mencaci-maki dan bertempelak sembrono, dan mula untuk lakukan sesuatu yang lebih berfaedah. Masing-masing dah dapat ubat bukan? Jadi hentikanlah semua ini. Kita harus ingat, yang kita cuma makhluk Tuhan yang kerdil, dan kita makhluk-makhluk Tuhan yang kerdil ni cuma penduduk sebuah negara yang sebesar biji beras sahaja saiznya dalam buku teks geografi SPM. I think from up there, God is very much amused with all our nonsense...

Friday, February 22, 2008

Terima Kasih Cinta!

Dah lama juga aku tak update blog ni. Sibuk sangat. Lagipun di site projek ni susah betul nak pass through proksi. Blogger.Com pun kena block. Post aku kali ni hanyalah nak memberi khabar tentang perkara yang sudahpun berlaku hampir dua minggu lepas. Itulah, dah sibuk sangat sampai nak cerita pun kena tunggu dua minggu. Bulan Februari 2008 memang bulan paling padat dengan jadual, dan juga bulan yang paling bermakna dan bahagia di sepanjang hidup aku. Pada 9 Februari 2008, pukul 12.30 tengah hari, aku selamat bertunang dengan cinta hati aku, Mohd Hezrik Bin Ismail a.k.a Encik Erik, hehe. Majlis pertunangan kami berlansung khas untuk saudara-mara terdekat sahaja. Alhamdulillah, segalanya berjalan dengan lancar sekali. Pihak lelaki datang dengan 7 dulang hantaran, sementara pihak perempuan membalas dengan 13 (7 dengan 13 ni dua-dua nombor favourite aku) :D

Majlis bermula dengan merisik, kemudian diteruskan kepada bertunang. Sewaktu bakal ibu mertua aku, Puan Hamidah menyarungkan cincin ke jari manis, aku ada rasa tersebak juga. Tapi aku tak mahu menangis, sebab kalau aku mula menangis aku susah nak berhenti, keke ;P Dan kalau aku mula menangis, mak Erik pun mesti menangis punya. Puan Hamidah ni sentimental sikit orangnya, keke. I love U Mak! (amboi!) ;P Selepas tu aku bersalam-salaman dengan saudara-mara Erik. Nenek dan datuk Erik pun ada. Tok Wan, Tok Ki, terima kasih sebab dap
at datang ya? Jauh Jementah tu, terima kasih banyak-banyak! I love u both ;) Gambar sebelum dan sepanjang majlis telah ditangkap oleh sahabat kami, Lieyha a.k.a Orang Kontan (FLICKR / FOTOPAGES). Terima kasih Lieyha sebab dapat juga datang dengan Khairy sedangkan kau orang baru saja balik dari Temerloh. ;)

Untuk majlis makan selepas bertunang tu, mama aku sediakan udang galah sungai masak sambal lada, urap (kerabu orang Jawa), masak lemak rebung dengan ayam dan daging masak kicap lada hitam. Aku suruh panggil catering saja, tapi Mama aku kata catering tak sedap dan Mama aku memang bercadang nak masak ala kampung. Terima kasih mama sebab berhempas-pulas di dapur memasak untuk lebih kurang 80 orang hari tu. And of course terima kasih untuk ayah yang nampak cool je hari tu tapi sebenarnya sibuk menguruskan majlis agar berjalan lancar. Sayang ma dengan ayah sangat-sangat! ;* Terima kasih juga untuk saudara-mara aku yang menolong mama aku di dapur dan juga jiran-jiran yang menyediakan 'urap-sedap-gila' tu. Terhutang budi aku dengan bantuan kamu semua. Terima kasih banyak-banyak!! ;')

Untuk tunangku Mohd Hezrik...Terima kasih di atas semua ini. Aku adalah manusia yang paling bertuah di dunia kerana dicintai oleh kamu. Siapa sangka persahabatan kita selama ini bertukar cerita. Kamu ialah kekasihku, sahabatku, soulmate-ku, band-mate-ku (hehe) dan juga penasihatku. SEMUA dalam satu. Dan oleh itu, aku dengan ini berjanji untuk memberikan segala yang terbaik dari aku buat kamu! Terima kasih Cinta!!

Wednesday, January 16, 2008

Bila Hujan Membakar dan Baju Dibuka

Pum pang, pum pang aku dengar cerita-cerita dan kontroversi-kontroversi panas sepanjang minggu ni. Sebenarnya aku tak berapa gemar melayan gosip-gosip suratkhabar. Tau sajalah gosip-gosip ni, kebanyakkannya auta, selebihnya jelik. Hehe. Tapi kali ini, aku terpanggil untuk bercerita atau bergosip? NO, aku tak mahu guna ayat tu. Let's just say aku "berbahas" sahajalah. Lebih manis ;D

Ada siapa-siapa yang dah tonton Konsert Ulangtahun 8TV ke-4 di Central Park Avenue, PJ baru-baru ni? Ahaaa...Kalau sudah, semestinya kau orang tahu betapa relevant-nya tajuk aku sekarang, kan? Bagi yang belum lagi menyaksikan konsert tersebut, silalah masuk ke situs 8TV untuk menontonnya secara "Live". Untuk ulangtahun 8TV yang ke-4, 8TV telah mengadakan sebuah konsert terbuka di Central Park Avenue, dengan persembahan artis-artis terkenal dan band-band aliran bebas tanahair di antaranya Jaclyn Victor, Faizal Tahir, Bittersweet, Meet Uncle Hussain, Hujan dan Pop Shuvit.

Umpama membuka jalan serta ruang kepada band-band aliran bebas di Malaysia, pujian berhak diberikan kepada Ketua Pegawai Eksekutif 8TV, Ahmad Izham Omar atas usaha dan idea beliau dalam menonjolkan bakat dan kreativiti orang-orang kita, orang Malaysia dalam bidang muzik yang dah lama terpendam, tetapi sering dianak-tirikan di negara sendiri. Review yang hebat telah diberikan kepada persembahan-persembahan dari Meet Uncle Hussain, Bittersweet dan Hujan dalam akhbar-akhbar utama negara. Syabas buat kau orang! Bagi mereka yang mungkin pertama kali mendengar, atau melihat band-band tersebut bermain, mungkin di dalam hati tertanya-tanya: "Di manakah mereka sebelum ini?" atau yang mana lebih tepat, "Di manakah aku selama ini?" Hehe ;D

Aku ingat lagi, kali pertama aku melihat persembahan Hujan. Aku ke Little Havana untuk menyaksikan band Sore di gig "Ada Apa Dengan Pop?". Sebuah band dari Indonesia yang mungkin agak asing pada waktu itu di Malaysia, tetapi aku dan Si Dia telah siap hafal lirik-lirik dan bait-bait lagu mereka by heart. Seronok tak terkata waktu itu, tak sabar nak menjerit dan menyanyi kuat-kuat. Tapi sebelum Sore bermula, bermainlah sebuah band bernama Hujan. Aku pernah mendengar 2-3 buah lagu mereka sebelum itu, tapi belum pernah menyaksikan mereka perform live. Vokalis berkarisma Hujan, Noh, ada chemistry dengan penonton. Selamba dan berjenaka. Aku terhibur. Bila Noh mula menyanyi, aku tersengih. Suara dia kedengaran lebih malas dari rakaman yang aku dengar, dengan suara yang lepas dan lenggok yang seret. Ini pada aku cukup unik, tapi kekuatan Hujan sebenarnya terletak pada melodi lagu-lagunya. Dan inilah yang set Hujan apart from other bands. Hujan dengan melodi-melodi mereka yang berbau jazz. Aku SUKA.

Kalau Meet Uncle Hussain pula, band ini aku telah kenal lebih awal dari Hujan. Pertama kali mendengar lagu mereka, "Halusinasi", aku terfikir: "Macam rock kapak, tapi bukan rock kapak!". Band ini sungguh, sungguh, sungguh unik. Unik dari segi vokal, muzik dan melodi. Ini antara band aliran bebas yang terbaik pada pendapat aku! Secara jujur aku baru sahaja mendengar Bittersweet dalam pertengahan tahun lepas. Lagu-lagu mereka seperti "Capital E" dan "A Perfect Match" sungguh Brit-rock sekali! Dan sebagai seorang peminat muzik dengan British sounds, aku ringkaskan apa yang disampaikan oleh Bittersweet adalah agak HEBAT ;)

Seperti yang dikatakan oleh Si Dia, band-band Hujan, Meet Uncle Hussain dan Bittersweet adalah fenomena pada zaman ini, sebagaimana Search dan Wings merupakan fenomena pada zaman 80-an. Ya aku setuju. Bayangkan perasaan anak-anak muda pada zaman itu, yang mana menggilai rock dan heavy metal, sementara muzik di Malaysia masih kuat dimonopoli lagu-lagu pop puisi cinta dari Suhaimi Mior Hassan, Alleycats, Allahyarham Sudirman Haji Arshad (bukan nak kata mereka tak bagus). Tapi bayangkanlah perasaan anak-anak muda tersebut dengan kemunculan Search dan Wings. Seperti menghirup udara baru, itulah perasaannya. Dan ya, Search dan Wings memang fenomena, kerana bila kita sebut sahaja "Muzik 80-an", kita teringat mereka, teringat genre muzik yang dibawa mereka. Hebat...Dan aku harap begitulah juga kesannya nanti dari kemunculan band-band seperti Hujan, Meet Uncle Hussain dan Bittersweet bagi era millennium ni.

Aku tahu masih banyak lagi band-band bagus diluar sana. Jadi, kau orang semua lihatlah dari mereka. Apa faktor-faktor-X yang mereka bawa sehingga mereka berjaya? Usahakan yang terbaik pasti ada pulangannya. Melodi terbaik, lirik terbaik, arrangement terbaik, cara permainan muzik terbaik, kemampuan vokal terbaik, penyampaian maksud lagu terbaik dan skil komunikasi terbaik...buat band, kalau bukan setakat suka-suka, haruslah berusaha untuk yang terbaik. Kalau sekadar buat band suka-suka, seperti aku yang objektif sebenar hanya ingin menyanyi untuk Si Dia, dan Si Dia yang suka berkongsi idea dengan aku, kami juga cuba buat yang terbaik, tapi untuk memuaskan hati masing-masing sahaja ;)

Overall, konsert 8TV tersebut berlansung dengan jayanya kecuali adegan membuka baju oleh Faizal Tahir yang tersangatlah poyo dan kebudak-budakkan (siap ada lambang "Superman" cair kat dada). Perbuatan dia tu aku hanya anggap normal kalau nama dia bukan Encik Faizal Tahir tapi Mr Brandon Boyd atau Mr Will Smith yang berasal dari Amerika Syarikat. Lagipun tiada apa yang hebat pada badan Encik Faizal Tahir untuk dibandingkan dengan Mr Boyd and Mr Smith. Haha :D Pesanan untuk Encik Faizal Tahir: "Persembahan yang hebat tidak memerlukan anda membuka baju. Lihat saja Hujan, Meet Uncle Hussain dan Bittersweet. Mereka disorak dan dipuji. Tetapi anda pula di-BOO ketika menunjukkan dada dan perut bergumpal anda. Sila bersikap cool dan tak gelojoh di lain persembahan".

Ooh ya...bercakap tentang adegan membuka baju....Dah tengok gambar "Anak Pontianak" dengan "perhiasan" dirinya dipampang secara alfresco? GEBU. Haih...bidang hiburan di Malaysia ni cuma sekangkang kera, tapi kisah dalam bidang ni umpama berkangkang-kangkang kera. Dan kera-kera itu ialah antara mereka-mereka yang membuka baju yang tersebut di atas.

Sementara Itu...

Sudah beberapa minggu aku diam, lansung tak sempat nak update blog. Bebanan kerja, dan beberapa perkara yang aku harus selesaikan telah mencuri waktu aku untuk menulis (walaupun bukannya bercerita sesuatu yang penting) di sini. Perkara-perkara yang aku sedang usahakan ini, insyaAllah akan membuahkan hasil pada awal Februari ;) Nanti akan aku khabarkan, war-warkan, doakan semoga berjaya ya?

Sementara itu, dalam fasa hampir comatose ni aku hanya sempat selitkan ini untuk hiburan kau orang. Sila lah layan klip video dari one of my favourite band, Múm, dengan lagu mereka "Weeping Rock, Rock"...



Enjoy...