Wednesday, August 06, 2008

Cerita Dari Kampung...

Orang utara kata: "Baloq Liat". Itulah aku. Ni baru nak update blog. Cerita hari apa punya? Hari Sabtu lepas. Baloq tak baloq? Sabtu lepas aku pulang ke kampung halaman, Teluk Intan. Dah lama tak balik, rindu sangat rasanya dekat mama dan ayah aku. Dahlah adik aku cerita yang ayah aku jatuh tangga gara-gara nak mengecat bilik baru renovate kat rumah kampung tu, lagilah buat aku tak sedap hati nak jumpa dia orang cepat-cepat. Aku balik naik bas saja sebab faham-faham je lah harga minyak sekarang dah macam haram. Aku memang dah lama tak naik bas ekspres, so bila melihat susun atur tempat duduk dalam bas Transnasional tu, aku jadi macam jakun lah sikit. Terus aku tangkap gambar (bawah), hoho.

Kakak tudung biru sempat memberikan pose manja dengan menggigit jari dan menyentuh hidungnya.

Sesampainya aku di stesen bas Teluk Intan, aku dijemput oleh adik bongsu aku (Anna) yang kebetulan pulang juga ke kampung dari UiTM Sri Iskandar. Pandai dah si kenit tu pandu kereta :D Lega hati aku bila tahu yang ayah aku tak apa-apa, cuma lebam sikit di pinggul. Aku ingat nak desak ayah pergi berurut ke apa, tapi aku kenal sangat ayah aku tu. DEGIL. Macam aku juga! ;) Bila sampai rumah, aku terus salin baju pakai baju kurung (mama aku punya) sebab terpaksa menghadiri kenduri kahwin anak jiran gara-gara mama aku tak memasak tengahari tu. Setiap kali, bila aku balik kampung, tengok rumah saja mesti dah sejuk hati aku. Tenang semacam. Aku cintakan rumah ni. Walaupun aku seorang anak bekas askar yang banyak menghabiskan masa-masa membesar di merata lokasi (dari Pengkalan Chepa, Miri, Kluang, Sungai Ara dan akhirnya Teluk Intan), tapi tiada tempat yang sehebat rumah ini. Inilah tempat yang aku panggil "kampungku" walaupun belakang rumah aku sekarang ialah sebuah kawasan perumahan (masa awal-awal dulu ladang getah tu).

Ini bilik baru renovate yang ayah aku kemalangan kecil ketika mengecat tu. Very Paris Hilton kan colour dia? (I loike!)


Luar rumah penuh pokok bunga dah macam hutan kecil. Paling best ada tempat lepak yang sejuk dan nyaman di hujung barisan pokok-pokok ni.

Petangnya aku keluar ke pekan, temani Anna menghantar laptop-nya yang tengah biul dengan bad sectors ke kedai komputer. Sempat pula aku beli kasut dua (2) pasang dengan clutch seketul, warna fave aku (evil purple). Hehe :D Malamnya aku belanja keluarga makan di Wani's Cafe berdekatan Rumah Rehat Teluk Intan. Sedap betul masakan di sini walaupun menunya biasa-biasa saja.

Ayah pesan Nasi Paprik ;P~~


Mama nak makan Nasi Goreng USA (aduh lapar tengok gambar ni...)


Ini Kuewtiaw Kungfu Anna. Rupa - Biasa. Rasa - Fuh...luar biasa!


Kuewtiaw Kantonis aku. Aku makan sampai licin. Kruk kruk kruk bunyi sudu aku mengeruk pinggan :D


Sayangnya minggu ni tak ramai adik-adik aku yang pulang ke kampung sebab dia orang baru je balik minggu lepas. Kalau semua sekali ada ni, mesti riuh. Dalam keluarga aku ni ramai sangat Pak Lawaknya, keke ;D *sigh* I miss them. Tak sabar nak tunggu raya! (Puasa pun belum lepas!) huhu. Dalam perjalanan balik ke rumah, kami lalu di sebuah kawasan funfair. Dah lama tak masuk funfair, so aku minta mama aku berhenti sekejap tepi jalan sementara aku dan Anna mengambil-ambil gambar di funfair. Mama dengan ayah aku pula ber-dating dalam kereta sementara menunggu kami. Keke :D




The next day dah kena balik KL. Sekejap sangat bercuti, tak hilang lagi rasa rindu ni. Haih... Kalau aku balik lama sikit, mesti mama dah masakkan laksa, atau soto, atau laksam, macam-macam lagi lah :) Mama memang pandai manjakan anak-anak dengan masakan fabulous beliau. Sempat juga aku ke pasar minggu Teluk Intan sebelum aku berangkat ke KL. Ada seorang pakcik yang menjual segala mak nenek senjata besi (rasanya hampir kesemua koleksi dia ada contohnya di SINI) telah
perasan tentang aku yang asyik mengambil gambar. Lalu dimintanya aku untuk bergaya memegang sebilah keris jualannya dan menyuruh Anna untuk mengambil gambar aku. Hehe. Tapi aku jawab: "Tak apa la Pakcik. Saya takut!" ;D

Haih....nak balik kampung lagi rasanya!





p/s: rasa macam nak aktifkan flickr dengan gambar-gambar yang aku tangkap. Tapi aku pakai camera phone je *sob sob*


17 comments:

bungaditepijalan said...

pink tue cantek.
koey teow kantonis tue faveretttt!!

Azzu said...

ha'ah, pink tu comel sgt cik bunga :)
aku lagi suke charkueytiaw, hehe

Wani Ardy said...

kau buat aku rasa nak berjalan di funfair sambil makan ice cream bersama orang tersayanglah azzu.

tapi orang tersayang pun tak ada. haha

no worries. ice cream berlambak.

Azzu said...

betul tu. entah kenapa waktu itu dgn suasana funfair begitu membuatkan aku juga mahu berkongsi detik tersebut dgn Si Dia.

tapi, mungkin juga masa memberi kau peluang utk memilih dan membawa seseorang yang paling layak utntuk makan aiskrim bersama kau di funfair nanti :)

cempaka said...

kenape ade benda yang aneh kat tetengah bus itu?

p/s; rindu kg jugak!

tumpanglalu said...

serious aku pun 1st time tgk keadaan seats cmtu! pelik ttp benar kan.
puas aku pikir still xdpt jumpa words yg sesuai utk celen baloq liat tu. yg jumpa 'penyegan' dan 'malaih terok' ja hahaa

Azzu said...

to kiah:
mmg pelik kan? ini aku tunjukkan cara susun atur seat bas tu:

[][] -- [][]
[][] -- [][]
[] --[]-- []
[] --[]-- []
[] --[]-- []
[][] -- [][]

[] = 1 seat.

hohoho dah macam kod rahsia :D
aku rase maybe yg terpacak tgh2 jalan tu utk menutup pandangan org dr terus ternampak orang yg duduk mula2 skali dlm baris tengah2 tu.

to tumpanglalu:
"penyegan" tu ok gak. kalau bukan org kl, aku sebut "penyegan" kang dorang igt aku ni "pemalu". ekeke. sedangkan segan tu = malas, versi org utara :D

tumpanglalu said...

:D

Hanim said...

Azuuuu...aku pun rindu nak balik kg...tapi dah tak de siapa kat rumah akuu....sob...sob..sobb...

Azzu said...

laaaa nim, umah aku kan dah macam umah kau jugak :D lenkali balik kg meh dtg je umah aku kay?

p/s: teringat dulu2 aku bermalam umah kau mase makayah kau xde pastu kite belajar hisap rokok kat ruang tamu, ekekeke. mase tu kite baru darjah 5 kot kan? egh, ye ke? haha, xingat :D

Hanim said...

sssyyyyyyyyyy....once upon a time...hehehehheee...

ko ingat tak kita lepak kat rumah kecik yg blakang rumah aku tu layan radio sambil slongkar kotak buku-buku cita kakak aku...hehehehe...

I miss those dayss....

apapun, aku rindu laksa mak koooooo!!!! raya tahun nie aku tak balik kg azzu...melepas laa aku nak makan laksa mak koo...bawak family ko datang wedding aku nanti kayy...

heartbeat said...

menariknya

Azzu said...

to heartbeat:
timekaseyyy.. saya tau saya menarik :">


:P

O my love said...

cik azzu, atas kekantoian terhadap pelajar2.. saya telah menukar untuk kali terakhir(walaupun dah kantoi jugak) add blog.

idontdrinkmilk

ok. :D

_s.u.e.r.i.e said...

uish td pg penat jegh aku karang pepanjang, tak posted rupenye.. ngeng jugak gmail neh hish..

nway bout ur entry beh, i rs tayah tggu sesume pulang ke kg halaman pun dah kecoh dgn u n anna. nak-nak bab2 makan ni mmg la korang adek beradek suke, sonok btul tgk korang mkn dlu.. beriyer, dari tak lapa bole jadik lapa ok! sonok gak kan hangout ngan fam, sure kecoh nak-nak kalo jarang balek, memasing sebok nak bukak cite.

nway bilik paris hilton u ngancam!! tone dia cantek la beh, malangnye umah i pun ngecat so taleh nak transform jd cmtu, taper taun depan!!

Gaban Lazzara said...

oi azzudin. anda di-tag!

azim and his melancholic dream said...

teluk intan bandar klasik dgn barangan yg cukup overpriced!! hehe.saya cukup suka tgok rumah kedai lama2 kat area situ.dah lama sangat tak singgah sana