Thursday, November 05, 2009

Iceland! Oh! Iceland!...

Aku rasa tahap kegilaan aku terhadap sebuah negara yang dipanggil Iceland semakin menjadi-jadi dan tak terbendung lagi sejak awal tahun 2009 ni. Kalau sesetengah orang ada yang gilakan DSLR, tiap-tiap hari buka website tentang DSLR, baca review on model-model DSLR, cari tutorials, tips and tricks on using DSLR, macam-macam lagilah... Ada yang jenis sukakan perkara berkaitan hartanah, lepas tu tiap-tiap hari buka site jualan hartanah, websites pemaju hartanah (sebab nak tengok projek hartanah baru)...ermmm, actually aku rasa aku bercakap tentang diri sendiri sekarang ni, hahaha! ;P Apa-apa aja lah, tapi yang penting hari ni aku nak bercakap tentang Iceland. OHHHH!...


Tengok! Belum start cerita apa-apa lagi aku dah "OHHHH!". Melodramatik betul! ;D Sebenarnya kegilaan ni bermula dari video Sigur Ròs di atas, bertajuk Heima (yang bermaksud "Homeland"), yang disertakan bersama-sama album Hvarf/Heim (yang bermaksud "Hidden/Home") mereka. Bagi pencinta alam sekitar yang tidak mencintai Sigur Ròs, aku sarankan, tontonilah video ini. Dan kau orang akan dibawa terbang, terbang, terbang jauh dari Malaysia dan mendarat di sebuah syurga dunia bernama Iceland. Tak pasti bagaimana aku nak gambarkan keindahan Iceland dengan kata-kata, tapi cukuplah bila aku katakan yang kau orang akan terasa cukup dekat dengan Tuhan dengan melihat Iceland sahaja! Tengok sajalah gambar-gambar di bawah ni....*sighhhhhh...*

Sebuah flat mountain di kawasan Snæfellsnes (Utara Iceland)

Lonely Planet di puncak glasier Eyjafjallajökull (Selatan Iceland)

Keindahan cahaya Aurora kelihatan dari Reykjavík (Ibu negara Iceland)

Air terjun yang dikenali sebagai "Waterfall of the Gods" atau Goðafoss (Utara Iceland)

Pantai Austurfjörur dengan pasir basalt hitam di Stokksnes (Timur Iceland).
Di pantai ni banyak anjing laut! Best kan? ;)


Salah satu pantai terpencil berdekatan bandar perikanan Grindavík (Selatan Semenanjung Reykjanes, Iceland)

Kawasan lembah fjord yang indah, Veiðileysa. Ia tidak berpenghuni dan khabarnya akibat sumpahan "Kraka The Witch" (Westfjord, Iceland)

Sebuah penempatan yang kelihatan tenang dan aman di pulau Flatey (Barat, Iceland)

*** Photo credit to Enginn Engill for all the beautiful pictures!


Bermula dengan imej-imej bergerak dari sekeping CD bernama Heima, aku sekarang sejujurnya mengaku yang aku tak pernah henti-henti mencari maklumat tentang Iceland sejak dari itu. Kalau tak jenguk sehari di website, maknanya aku mungkin dah hilang ingatan hari tu. Siap makan tak lalu, tidur tak lena dibuatnya! Even kalau aku busy dengan tender sekalipun, mesti ada gak sekali (sekurang-kurangnya) aku tengok gambar Iceland ke, baca maklumat Wiki tentang Iceland ke, cari pakej pelancongan ke Iceland ke, salin resepi masakan tempatan orang-orang Iceland ke, belajar satu-dua bahasa Iceland ke....memang ada sajalah aktiviti berkaitan Iceland dalam rutin harian aku ni!

Inilah outline Iceland di atas muka dunia ;)

Tapi salah satu sebab yang buat aku SUMPAH sayang dengan Iceland ni ialah kerana birthmark suamiku yang tercinta (a.k.a Hezrik) sebiji-sebulat saling tak tumpah dengan outline Iceland kat atas ni! The birthmark is clearly visible on the middle of his chest, right on top of his beating heart....awwww...patutlah I'm like SO GAGA about Iceland! Kan? ;D Iceland rupanya represents my LIFE. And that is YOU, my dear Sayang ;*

Friday, September 11, 2009

Air Pasang Dalam Surut Pukul Lima

Majlis perkahwinan aku dengan Erik telah berlansung dengan jayanya pada 27 Jun 2009. Terima kasih banyak-banyak pada kawan-kawan yang sudi datang ke majlis kami di Teluk Intan tu. Terjumpa juga aku dengan muka-muka lama yang tak sangka aku jumpa kembali...(Hi Hisyamuddin and wife!). Kawan-kawan dari ofis lama Compurex pun ada..thanks for coming Aliza & Family, Ijan & Family, and of course Gjie & Chapinat! Rindu sangat-sangat kat kau orang!

Terima kasih yang tak terhingga juga dari kami kepada kawan-kawan yang melepak sekali dari mula majlis sampai ke sesi outdoor sampai ke majlis selesai! Apex, Nazar, Zai, Raja, Renee, Airul, Ijad dan Joe..U guys rawk! Dari dua (2) orang fotografer rasmi, menjadi tujuh (7) orang fotografer kesemuanya sebab masing-masing bawak kamera! Cuma Zai saja yang tak bawak kamera, tapi Zai orang penting tu...kalau tak kerana dia, mana lighting nak cantik masa shoot hari tu. Tak gitu Zai? Kekeke ;)

Walaupun Teluk Intan bukannya dekat, tapi kamu, kamu dan kamu semua datang juga ke majlis kami. Memang terharu sangat-sangat rasanya. Please keep in mind yang kau orang bukan lagi orang asing di rumah keluarga aku. Bila-bila rasa nak singgah, nak bermalam, jemputlah datang ke kediaman Amri OK?

BTW, beberapa hari selepas majlis adalah masa-masa yang sangat meletihkan dan aku serta suami bercadang untuk escape sekejap ke suatu tempat yang kurang sesak dengan periuk-belanga, pinggan-mangkuk, kerusi-meja, khemah-khemah, bla bla bla...and so, kami pek barang kecil-kecilan dan menuju ke Pangkor. Ini bukanlah honeymoon atau percutian terancang, kerana bila kami sampai di sana, kami pun agak terpinga-pinga tak tahu di mana nak tempah penginapan. Nasib baiklah selepas parking kereta ada seorang kakak tu menegur kami tentang arah sebenar ke jeti (kami jalan menyenget ke? ;P) dan bertanyakan samaada kami berminat untuk menempah penginapan. Akhirnya kami menempah penginapan selama tiga (3) hari dua (2) malam di sana.

Fortunately, kami datang pada waktu yang paling bagus! Air laut tengah "mati", meaning, sewaktu air pasang atau surut, ombak adalah perlahan dan kecil, dan menyebabkan pantai Pangkor pada waktu itu sangat bersih, putih, dan air laut sangat-sangat, (ulang suara) sangat-sangat, BIRUUUUU!!! Wauuuu...Sepanjang aku ke Pangkor, tak pernah aku nampak air laut kat situ biru macam tu! Walaupun air laut dah sampai ke paras tengkok, kami masih boleh nampak ibujari kaki kami! Tahun depan time macam ni bolehlah ke Pangkor lagi...Di sebabkan hari yang kami pergi tu tengah-tengah minggu, so orang tak ramai dan berjalan berdua-duaan tepi pantai sambil berpegangan tangan terasa seolah-olah pantai itu Ahmad Albab KAMI yang punya, kekeke ;P

Tiga hari rasa macam pejam-celik saja. Sekejap sangat! Paling tak puas sekali, naik motor ronda-ronda pulau, rasa tak habis lagi keliling Pangkor yang sekangkang monyet tu. Tapi tak mengapalah..cukuplah untuk mengubat kepenatan kami waktu tu. Berat betul rasanya kaki nak melangkah balik ke Teluk Intan. Sesampainya di jeti kami memborong makanan laut. Lepas ni, sure ada orang tu gatal-gatal muka dan tangan sebab banyak mencekik sotong gula, kekeke, kesian beliau.. ;*


p/s: Cinta, nanti real honeymoon kita kumpul-kumpul duit pergi Höfn & Selfoss ya? ;)

Friday, July 03, 2009

Alhamdulillah...

Kredit Foto: Puan Renee Marina

Kredit Foto: Nazar Ibrahim

Pada 26 Jun 2009 selamatlah aku diijabkabulkan dengan suamiku, Mohd Hezrik Ismail. Rasa antara percaya dengan tidak saja waktu melihat ayah tenang menggenggam erat tangan Erik sambil mengucap akad, dan alhamdulillah dengan sekali lafaz sahaja akad disambut, aku akhirnya bergelar seorang isteri. Rasa gembira, terharu, lega, bercampur-baur dalam hati aku waktu itu Allah saja yang tahu.

Enam (6) tahun sebelum semua ini terjadi, aku kenali Erik sebagai rakan sekerja. Kami bekerja dengan sebuah syarikat IT di Wangsa Maju. Erik kelakar orangnya, jarang bercakap tapi bila berkata-kata cukup untuk buat semua orang tertawa. Aku mengajar dia tentang Network Topology dan Internet Protocol, dan dia mengajar aku tentang "Sense of Humour" ;) Ada masa aku tumpangkan dia balik kerja...siapalah sangka, itu rupanya bakal suami aku!

Kami terpisah dalam setahun lepas tu sebab masing-masing membawa diri. Dan kalau tak kerana YM mungkin aku tak dapat berhubung lagi dengan Erik. Kami bertemu sekali lagi selepas setuju nak lepak-lepak kedai mamak. Erik muncul dengan rambut panjang dan berkumis, dan untuk pertama kalinya aku melihat dia seperti orang yang berbeza. Adalah dalam beberapa kali kami berjumpa dan entah kenapa kami tak pernah bosan dalam bab bersembang-sembang ni.

Sedar tak sedar, aku merasakan sesuatu yang aneh dalam diri aku. Setiap kali bertemu Erik, aku merasa sangat teruja, berdebar-debar seperti terkena panahan cinta pertama sewaktu zaman persekolahan. Hahaha! Sumpah! The feeling was very weird and I was scared shit! Hinggalah tiba suatu waktu di mana aku dan dia menonton konsert Cokelat di Bukit Jalil, dan melihat dia bersandar di tepi tembok sambil menyalakan api rokok, aku berkata dalam hati: "Oh no, I think I'm in love with you!"

Sepanjang perasaan tu berada dalam hati, aku tetap menghormati dan sentiasa menjadi sahabat Erik yang setia. Berpegang kepada kata-kata "mencintai tak bermakna memiliki", aku sentiasa mendoakan agar dia bahagia dengan sesiapa saja pilihan hatinya. Aku juga percaya dengan keikhlasan perasaan aku, dan mengenali siapa diri Erik, aku pasti dia juga akan menyedari cinta aku ini suatu hari nanti. Dan atas kepercayaan itulah, aku bergelar Puan Mahzura sekarang... ;)

Mohd Hezrik, my wonderful hubby, my love, my life, my BFF, my soulmate..., I will always love you. I PROMISE!

Thursday, April 30, 2009

Girangnya Aku! :D

Hari ni aku seronok! Kad kahwin dah siap! Bagusnya! :D Menjadi seperti yang diharapkan pula tu! Aku puas hati sangat-sangat. Lepas balik kerja pula nak balik kampung Teluk Intan sambil diikuti oleh Encik Erik. Nak cari barang-barang kahwin dan tempah pelamin. Yeay! Aku nak kahwin! Wow...tak sangkanya... :"> kekeke...
OK berangkat dulu! :*

Wednesday, April 29, 2009

Goblok di Blogosfera

OK, aku dah lag 20 hari daripada post yang sebelumnya dan melihat kepada tajuk post kali ini mesti kau orang fikir yang ini bukan cara yang baik untuk aku mula kembali. Untuk pengetahuan kau orang, bulan April 2009 ni merupakan bulan yang paling sibuk dalam sejarah hidup aku memandangkan inilah bulannya di mana aku dan Erik bertungkus-lumus membuat persediaan untuk berkahwin pada 27hb Jun 2009 nanti. Dengan nak dapatkan ujian HIV-nya, kebenaran berkahwinnya, persediaan hantarannya, persediaan kad kahwin personalized-nya, tempahan bajunya, tempahan pelaminnya, pemilihan temanya, pemilihan pengapitnya, persiapan bunga telurnya, aduh banyak lagi tak buat! *risau* Dan of course, duit keluar mencurah-curah time ni.

Jangan ingat aku bercerita ni sebab nak merungut pasal keluar duit, sebab aku memang tak kisah bab ni kerana semua yang kami buat aku memang puas hati. Tapi aku sangat-sangat terkilan kerana tak dapat duit! Dapat duit dari siapa? Dari Advertlets bongok tu! Ya, Advertlets, bapak segala scam dalam blogosfera Malaysia sekarang ni! *benci!* Banyak cerita dah aku baca tentang kes Advertlets yang tak mampu nak membayar bloggers. Ada juga kes di mana Advertlets menghantar emel kepada bloggers untuk menjawab beberapa soalan sebelum bayaran diberikan. Wah, wah, wah...berjanji bukan main lagi ya, bila nak bayar banyak pula alasan kau! It's either between want to pay or not to pay! Susah sangat ke? Kalau tak dapat bayar just say so, tak adalah aku nak letak banner Advertlets kat blog aku buat semak aje!

Emel aku dah hantar berkali-kali kat Advertlets tu, tak perlu sebut lah, dengan call Josh Lim directly lagi. Siap Josh janji nak expedite my payment bagai! Janji je pandai! B-u-l-l-s-h-i-t.... Dan masalahnya dengan aku ialah aku ni sabar sangat. Tunggu juga, macam tunggu buah tak jatuh. Tunggu...tunggu...tunggu...sampai nak cecah RM800 dah, dan aku terfikir: "Alangkah best-nya jika aku dapat guna RM800 tu untuk beli-beli barang kahwin". Arghhh! Apa yang aku tunggu lagi ni? Aku goblok ke Advertlets yang goblok? Say NO to Advertlets!!! *sambil remove semua banner Advertlets*



p/s: cuba nasib dengan Nuffnang dan Admax pula.

Wednesday, March 04, 2009

Jatuh Padamu (Gigi)

Aku kena TAG!

RULES:
  1. Put your iTunes, Winamp, Windows Media Player, etc. on Shuffle.
  2. For each question, press the next button to get your answer.
  3. YOU MUST WRITE THAT SONG NAME DOWN NO MATTER HOW SILLY IT SOUNDS.
  4. Tag 25 friends. (Ramainya..)
  5. Everyone tagged has to do the same thing.
  6. DO NOT CHEAT & Have Fun!

1. IF SOMEONE SAYS 'ARE YOU OKAY' YOU SAY?
---> Mic Check (Rage Against The Machine)
Kebetulan ini bunyi ringtone aku yang terkini, which means aku angkat telefon sewaktu pertanyaan ini diajukan. Haha :D

2. HOW WOULD YOU DESCRIBE YOURSELF?
---> I Could Say (Lily Allen)
I could say I'm a ..........

3. WHAT DO YOU LIKE IN A GUY/GIRL?
---> Diri Kau (Couple)
Yup, apa saja yang ada pada diri kau Cinta :)

4. HOW DO YOU FEEL TODAY?
---> Selamat Datang Asmara (Gigi)
Horny ke aku? :P

5. WHAT IS YOUR LIFE'S PURPOSE?
---> Sleepless George (The Maccabees)
Geez, this is a sad one I tell you.

6. WHAT'S YOUR MOTTO?
---> Spotlight (Mute Math)
Lebih tepat lagi, mungkin NOT to be in the spotlight :D

7. WHAT DO YOUR FRIENDS THINK OF YOU?
---> Backpacking Around The World (Yuna)
I wish.

8. WHAT DO YOUR PARENTS THINK OF YOU?
---> Fall In Step - Special Remix Radiohead x Jay-Z (Jaydiohead)
Cemerkap?

9. WHAT DO YOU THINK ABOUT VERY OFTEN?
---> Bulls On Parade (Rage Against The Machine)
Ya, melihat kerbau-kerbau memang mengasyikkan :| *tak ada kaitan*

10. WHAT IS 2 + 2?
---> Butterflies & Hurricanes (Muse)
Gimme 2 butterflies and 2 hurricanes please! That will be 2 + 2 ma'am.

11. WHAT DO YOU THINK OF YOUR BEST FRIEND?
---> Some Space (Estrella)
Aha, aku suka ni.

12. WHAT IS YOUR LIFE STORY?
---> Terbang Ke Awan - OST Awan Dania (Atilia)
Yeay! Mahu! Mahu!

13. WHAT DO YOU WANT TO BE WHEN YOU GROW UP?
---> Spiracle (Soap&Skin)
Spiracle (definition): "An opening through which certain animals breathe, such as the blowhole of a whale or one of the openings in the exoskeleton of an insect." Yikes!

14. WHAT DO YOU THINK WHEN YOU SEE THE PERSON YOU LIKE?
---> Witch (The Bird And The Bee)
You witch you... :P~ *drooling*

15. WHAT WILL YOU DANCE TO AT YOUR WEDDING?
--->Dernier Lit (Émilie Simon)
Tajuk ni in French..kalau tak sikap makna Dernier Lit ni Bisikan Terakhir...eh, ya kot!

16. WHAT WILL THEY PLAY AT YOUR FUNERAL?
---> Isobel (Bjork)
Aku lagi prefer lagu dengan nama aku, huhu

17. WHAT IS YOUR HOBBY/INTEREST?
---> Flowers (Emilie Simon)
OK lah.

18. WHAT IS YOUR BIGGEST FEAR?
---> Selamat Tinggal Dunia (Butterfingers)
Hohoho :P

19. WHAT IS YOUR BIGGEST SECRET?
---> Malam (Plague Of Happiness)
I don't get this.

20. WHAT DO YOU WANT RIGHT NOW
---> Dilema (Gigi)
Hahaha,
baru fikir aje dah dilema :P

21. WHAT DO YOU THINK OF YOUR FRIENDS?
---> When We Die (Ferns)
Hurm...

22. WHAT WILL YOU POST THIS AS?
---> Jatuh Padamu (Gigi)
:">

Aku tag siapa-siapa saja yang sudi di-tag!

Monday, January 12, 2009

Parut Sebuah Luka...

Eceh, tajuk entri macam nak syahdu je... Bagi orang-orang yang tahu aku berstatus 'tunangan orang' mesti ada yang melatah ni. Hah? Gaduh ke kau orang ni? Ada masalah ke Zu? (*nama separa feminin). Sebenarnya tak ada kaitan dengan jiwa luka pun. Kalau dalam ranking 1-10 orang paling bahagia di dunia sekarang ni, aku rasa aku nombor 1 lah. Confident babe :D keke. (I love U Cinta!)

By the way, sebenarnya aku nak cerita pasal sebuah parut lama di muka aku. To be exact, di bahagian atas dahi aku. Pagi tadi sebelum masuk tidur (sebab aku baru lepas buat tender di ofis, dan habis pukul 6.30 pagi) aku sikat-sikat lah rambut dulu. Aku ni memang suka melawa kalau nak masuk tidur! Tak tahu kenapa, dah macam habit. Tapi alhamdulillah lah sebab setakat ni tak ada pulak aku bermekap-mekap nak ke jamban. (*pftt wateva)

Nak dijadikan cerita, masa aku sibak-sibak rambut aku, aku terperasankan parut panjang di bahagian dahi atas yang ditutupi anak rambut. Kalau kau orang nak tahu, bentuk dia sebiji macam kilat. Huiyo..adakah aku jelmaan Harry Potter dalam bentuk wanita? Keke. Aku teringat lagi macam mana aku dapat parut ni di dahi....pling pling pling...(*bunyi efek flashback)

Ni semua gara-gara berebut tong Glucose kosong dengan anak jiran. Tong tu aku jumpa depan rumah, aku ingat nak guna untuk lilit benang layang-layang. Sekali si budak gangster sebelah rumah ni pun terpa nak ambil tong tu juga. Main tarik-tarik tong la kami. Dia yang lastly dapat, tapi agaknya sebab geram berebut-berebut lama dengan aku diketuknya dahi aku sekuat-kuat hati dengan tong tu.

...dan darah pun turun mencurah-curah. Mak aku kata keadaan aku pada waktu itu sungguh gore sekali. Aku kena tujuh (7) jahitan (lucky number ni, keke). Mak aku kata, masa doktor nak jahit luka aku tu, dua kali muka beliau kena terajang dengan aku. Dan mak aku bilang lagi, ada empat (4) orang dewasa memegang aku. Time tu umur aku lima (5) tahun. Bila diingatkan kembali, aku rasa scene rasuk dalam cerita The Exorcist mungkin mendapat insiprasi dari aku la kot.

Dan sekarang bila tengok parut luka tu, aku mesti rasa bangga semacam sebab aku berjaya menerajang seorang doktor lelaki dewasa. Heeee :D



Kau orang pernah ke? (*eksyen pulak)

Siang Mengantuk Malam Berjaga

It's 6.20 AM, and I'm still in the office....Kerja di tempat baru memang cukup mencabar. Tetapi teringat juga masa aku dulu-dulu di tempat kerja lama. Aku pernah mandi di pejabat dan tidur di surau pejabat. Kalau aku lelaki mungkin masih tak mengapa, tapi mungkin juga sebab aku perempuan yang masih single, hal aku stayback masih dikira tak mengapa...(*ingat aku tak kisah ke?)

Nasib aku baik sebab aku jarang kepenatan. Seletih-letih aku mempersiapkan tender dari pukul 2.30 petang semalam, aku masih cergas pada waktu ini. Aku lihat ramai rakan sepejabat aku dah tersengguk-sengguk di meja mereka. Tapi nasib aku dikira tidak baik pula setibanya sampai di rumah nanti, sebab aku macam sure saja yang aku pasti masih kekal cergas sampai tak boleh lelapkan mata. Begitulah selalunya keadaan aku.

Pernah suatu masa dulu sewaktu zaman belajar di uni, aku mengidap insomnia. Selalu berlaku keadaan di mana tiga hari berturut-turut aku tak dapat tidur, ubat tidur tak mendatangkan kesan lansung. Dalam waktu sunyi-sepi sesekali kedengaran dengkuran halus budak-budak sebilik, aku masih tergolek-golek tak dapat tidur. Lastly, untuk mengelakkan keresahan aku cuci toilet malam-malam.


Dengan berus gigi.


Friday, January 09, 2009

Mula Balik...

Aduh....lamanya aku dah tak menulis. Macam-macam yang terjadi dalam masa sesingkat 3-4 bulan selepas raya tahun lepas. Aku sekarang dengan kerja baru...Alhamdulillah. Bukan gaji besar yang aku kejar (*tipu), cuma aku mahukan kerja di tempat yang lebih stabil dan terjamin. Badan aku masih kuat, otak aku masih waras, tenaga aku masih OK, jadi kudrat yang masih ada ni akan aku gunakan sebaik-baik mungkin sehingga aku jadi...er...jadi k-a-y-a :">







Amiiiinnnn..!