Wednesday, May 05, 2010

Setiap Malam

Aku dengan suami ada satu tabiat. Kami suka berborak, terutamanya waktu malam sebelum nak tidur. Dan kadangkala kami punyalah leka berborak sampai alih-alih tengok jam dah pukul 4 pagi. Tak tahu kenapa, tapi aku tak pernah bosan berborak dengan Hezrik. Setiap kali berborak, tak pernah ada benda yang serupa. Kalau repetition pun, cumalah tentang zaman-zaman persekolahan yang memang kami suka sangat berkongsi dan ulang-ulang cerita. Kebanyakkan cerita zaman persekolahan ni biasalah, kelakar. Kalau dikenang-kenang, macam malu pun ada, hehe

Malam semalam kami berborak lagi. Aku awal-awal dah sound supaya ingatkan aku agar jangan borak lama-lama sangat, kang susah nak jaga pagi. Maklumlah, I'm not a morning person :"> Suami mula buka cerita tentang juruwang toll. Dia cukup hairan kenapa masih ramai juruwang toll yang tak pakai sarung tangan. Dia menyoal: "Dorang tak geli ke bersentuhan tangan dengan orang asing?". Dia sambung lagi: "Entah-entah yang nak bayar tu baru lepas makan babi"..."Atau baru lepas korek hidung"..."Atau baru tutup mulut sebab terbersin"..."Atau ada penyakit ke?".

Dia kata lagi: "Kalau saya jadi pengurus toll, awal-awal saya dah suruh dorang pakai sarung tangan, sebab mungkin yang nak bayar duit toll tu pun geli bersentuhan dengan dorang". "Ada baiknya pakai je, untuk mengelakkan penyakit yang mungkin datang dari pembayar toll atau dari juruwang tu sendiri". Hehe :D inilah antara perbualan kami. Mungkin ada yang rasa hal-hal yang kami bincangkan remeh je, tapi semenjak dia bercerita macam ni memang aku tiba-tiba rasa geli-geleman bila tengok suami hulur duit toll pada juruwang yang tak bersarung tangan ;P

Bila tengok suami perasan tentang benda-benda sebegini, aku tiba-tiba rasa yang maybe aku ni jenis yang agak ambil mudah tentang hal-hal sekeliling aku. Bak kata mama aku: "Erik tu teliti orangnya", sebab ada sekali masa dia masuk dapur rumah mama aku di Teluk Intan, benda pertama dia cakap kat mama: "Mama, dapur mama ni seekor semut pun saya tak pernah nampak!". Kekeke..teliti kalah orang perempuan suami aku ni ;P Tapi apa-apa pun, setiap hari, waktu malamlah yang memang kami nanti-nantikan (jangan fikir jauh sangat bhai..) keke..Sebabnya, waktu tu lah kami akan share stories, hopes, thoughts, dreams, fears...LOVE....

*contented sigh*




p/s:
rasa cukup-cukup bertuah kerana mempunyai seorang suami yang suka berkomunikasi ;)

Monday, May 03, 2010

Anak Gadis Kami

Kalau lihat pada ticker baby-gaga kat atas tu, dok tak dok dah nak masuk 30 minggu aku pregnant. Sekejap je rasanya...pejam celik, pejam celik dah 30 minggu! Rasa macam semalam je tahu yang aku ni pregnant, hehe...Alhamdulillah, sepanjang tempoh mengandung ni, segalanya dipermudahkan. Aku tak ada morning sickness macam setengah-setengah mom-to-be, aku tak ada mengidam-mengidam apatah lagi nak minta benda-benda pelik (ada kes yang aku dengar siap mintak rantai emas pun ada!) dan aku juga tak ada mood swing (ini yang paling aku risau kalau ada). Bergembira je sepanjang tempoh mengandung ni. Suami kata semenjak mengandung ni aku suka melawak, suka buat tarian-tarian goofy dan suka buat aksi-aksi sengal, huhu ;P

Aku perasan, dalam tempoh satu hari, baby aku ni paling aktif pada waktu aku sedang bekerja (especially pagi) dan juga pada waktu malam (especially time aku dah nak tidur). Disebabkan aku ni jenis tidur mengiring, terpaksa la perut alas bantal, kalau tak meloyooootttt je rasanya (walhal aku memang suka tidur berbantal banyak - 'terpaksa' konon). Teringat aku waktu pergi scanning 3D & 4D haritu, dalam imej scanning tu mula-mula agak jelas wajah baby ni sebab dia berada dalam kedudukan sebenar. Lepas tu, mungkin sebab terganggu dengan ultrasound, dia berganjak kedudukan pula...kemain lagi dia bersandar kat tepi dinding uri tu, siap kaki angkat letak kat dinding uri (sebijik macam perangai ayah dia, suka tidur sandar kaki kat dinding bilik) haha ;D

Anak Gadis Kami ;D

Lastly, tahu juga kami yang baby ni baby GIRL. But you know, kadang-kadang mesin pun boleh buat silap, kan? Laki atau perempuan, tak kisahlah...Harapan aku dan suami agar baby ni selamat dilahirkan dan sihat tubuh-badan pun dah syukur banyak-banyak. Lepas-lepas dah agak yakin dengan jantina baby, kami pun ber-shopping sakan masa Pureen Warehouse Sales on the 25th April hari tu. Dalam iklan kata, jualan bermula pada pukul 10 pagi, tapi masa kami sampai 9.25 pagi, kami tengok orang dah berpusu-pusu membeli-belah dah kat situ. Haih, tak aci betul! Tapi memang seronok juga la, sebab to tell you the truth, aku tak pernah membeli-belah sewaktu warehouse atau stock clearance sales...Aku juga jenis yang jarang membeli-belah (sebab aku MEGA-kedekut), dan bila aku membeli, aku tak pula tawar-menawar (sebab aku tak pandai negotiate <-- aku cepat kesian peniaga, hehe ;P).

Masa sales Pureen hari tu, macam terkedu juga lah tengok harga barang. Baju baby RM5, bib RM2, booties RM2, sarung tangan RM2, topi RM2...macam-macam lagi lah, hampir meroyan aku dibuatnya. Murah nak mamp OK? Keke...Jadi aku dengan Erik pun main angkat je. Angkat, masuk bakul! Angkat, masuk bakul! Angkat, masuk bakul! Memang berpesta angkat-mengangkat barang lah! Keke...Sekali, hah amek kau, last-last dekat 4 bakul penuh dengan barang. Konon nak berjimat, tapi TERbelanja lebih sikit dari setengah ribu, ngahaha..Adeh ;P Tapi bila dah sampai rumah, dah lipat-lipat, dah susun-susun barang baby, baru aku perasan, semuanya dah ada! LENGKAP! Yeay!...

Cuma maybe nak tambah cloth diapers, car seat, some maternity pads, besen mandi baby, set jamu lepas bersalin, ermmm... aaaaahhh... ermmmm... aaaahh...maybe some more of those cute Busha leggings, dan some rompers or onesies from Threadless and Urban Baby Runaway (The Ramones! *drooling) and.....



* tiba-tiba je senarai jadi panjang :/