Wednesday, April 21, 2010

Spaghetti alla Bolognese

Malam semalam aku memasak lagi, kali ni atas permintaan suami sebab tiba-tiba tekak dia teringin nak makan spaghetti :) Aku mula memasak dalam pukul 8 malam which is considered as agak lewat untuk memasak. Tapi masak spaghetti tak mengambil masa sangat, tak seperti nak memasak masakan-masakan Melayu kita, banyak sangat rencah dan preparation-nya. Hari tu ingat nak beli some meatballs, tapi harganya kemain mahal, jadi malam tadi buat Spaghetti alla Bolognese je la. Itu pun resepi tak berapa lengkap sebab keju Parmigiano tak beli, dan daun basil tak ada. Sebab Erik suka sos Bolognese yang agak pedas-pedas sikit, aku tambahkan sesudu kecil cili blended for umpphh! Jadi spaghetti aku dah kira ada pengaruh Melayu la sikit, kekeke ;D

Spaghetti alla Bolognese alla Melayu ;P

Dua (2) kali tambah Erik makan, berbunga-bunga hati aku dibuatnya, ihiks :"> Lepas makan spaghetti, kami have a few scoops of sundaes dan kemudiannya diikuti dengan sesi berkasih-sayang, kekeke ;P

Life is simply delicious
...

Tuesday, April 20, 2010

Main Masak-Masak

Aku kalau bab masak-masak dan makan-makan ni memang aku suka sangat. Pada aku aktiviti memasak dan aktiviti melahap ni seumpama terapi. Pada aku juga, orang yang suka makan, tak mungkin tak suka memasak (tapi nampaknya aku silap tang ni), sebab ada juga kawan-kawan yang suka makan tapi tak berapa gemar nak memasak. Macam mama aku pula, setiap kali lepas memasak, mesti dia dah tak berapa lalu nak makan lepas tu. Katanya sebab dok mengadap masakan tu dari tadi, selera dia hilang. Macam-macam la mama aku sorang tu, hehe ;D

Semenjak pindah ke Ukay Perdana ni, peti ais kami rosak. So, jaranglah aku memasak. Tapi semenjak dapat peti ais baru pembelian si Suami Tercinta baru-baru ni, aku pun kemain kemaruk nak memasak rasanya! Sabtu malam yang lepas aku masak Kueytiaw Kerang...Pagi Ahad aku buat Cucur Udang...Semalam, lepas-lepas balik kerja aku rasa nak memasak juga. Erik dah pesan, jangan masak kalau hari kerja, kang letih katanya. Tapi sebab berkobar-kobar nak memasak, aku teruskan juga. Aku ni bukan apa, kadang-kadang rasa kesian kat diri aku dan Erik ni, setiap petang je kami BUNTU nak makan apa untuk sebelah malam. Asyik-asyik makanan berbeli, sampai kami dah naik jemu dan muak! McD Delivery toksah cerita la, alih lapar je call, alih lapar je call. Isk isk isk...

Jadi semalam, dengan semangat suka memasak dan cintakan suami (eceh) aku pun masak lah dalam tiga (3) lauk untuk makan malam. Menunya: Sambal Telur Scrambled, Sup Sayur dan Ayam Masak Halia. Menu simple-mimple je, sebab aku ni kalau bab memasak cukup-cukup SLOW, kang kesian suami aku bertahan lapar nak makan malam, huhu. Sambal Telur tu memang dari dulu aku suka buat scrambled style walaupun selalunya orang masak guna telur siap rebus, sebab kalau buat telur pecah camtu rasa sambalnya masuk habis dalam telur tu. Sup Sayur aku buat campuran cendawan, saderi, kubis cina dan lobak. Bumbunya udang geragau (habis la Erik gatal-gatal hidung kang, huhu) ;P Ayam Masak Halia dengan kuchai paling cepat dimasak, paling afdal dengan halia yang banyak, sesudu sos tiram dan tambahan sedikit minyak bijan.

Sambal Telur Scrambled

Sup Sayur

Ayam Masak Halia

Paling best memasak ni sebab Suami Tercinta suka sangat dengan masakan aku. Tengok dia berselera makan rasa berbaloi-baloi memasak dari tadi. Disebabkan itulah aku sekarang ni dari "memasak-sekadar-hobi" menjadi "memasak-kerana-cinta" hehe. Terima kasih Sayang! ;*

Monday, April 05, 2010

Perempuan? Oooh!

Minggu akhir bulan Mac haritu, aku ada pergi scan perut sekali lagi. Hopefully by that time, jantina bayi dah dapat diketahui. Kali ini aku bertukar tempat pula, aku tak mahu scan dah kat Klinik Alam Medic kat Wangsa Maju sebab doktor tu tekan roller scanner kuat sangat sampai terseliuh urat kaki aku dibuatnya. Aku pergi ke Klinik Kita pula. Masaalahnya....SAMA je! Punyalah kuat doktor tu tekan, pastu siap nak nasihat-nasihat aku cakap: "Jangan lawan, jangan keraskan perut!". Sakit tau tak? Apa kau ingat perut aku tepung roti canai ke? Isk, isk...Doktor kat Klinik Kerajaan haritu buat elok je, tak tekan lansung, cuma glide je atas perut tau!

Tapi yang paling buat aku jengkel, sambil doktor (Klinik Kita) tu scan, mulut dia tak henti-henti bercerita tentang betapa canggihnya mesin scan dorang yg baru dibeli tu. Aku tak berminatlah dengan teknologi mesin scan tu wahai doktor. Aku cuma nak tahu baby aku sihat tak? Apa jantinanya? Kedudukannya normal ke tak? Banyak jugalah aku potong cakap dia sementara dia bukan main ghairah lagi bercerita tentang mesin scan dia tu (agaknya tu sebab dia tekan perut aku kuat-kuat kot?) Adeh....

Doktor tu scan dari hujung kaki sampai hujung kepala baby. Tapi setiap kali dia scan ke area kemaluan je, dia kata: "Haa..yang tu kaki dia" atau "Haa..yang panjang tu betis dia" atau "Haaa..nampak tak yang bulat tu? Itu punggung dia". YA RABBI, doktor...kau nak main seprais-seprais pulak ke dengan aku? Sebab tak sabar punya pasal, terus je aku potong dan bertanya: "Laki ke perempuan?". Pastu doktor kata, kalau laki-laki sepatutnya sekali scan terus je nampak "anu"nya, tapi sebab tak nampak "anu"nya itu, terus disimpulkan yang baby aku tu baby PEREMPUAN. Mak aih, main kesimpulan-kesimpulan pulak ye? Kata mesin canggih! C-H-E-T!

Sebelum ni ramai sangat yang tegur perut aku kecik..anak LAKI-LAKI kata dorang. Nurse Klinik Kerajaan kata gitu, rakan-rakan sepejabat kata gitu, orang-orang yang lebih tua dan arif pun kata gitu...tapi mesin scan doktor yang baru, canggih-manggih dan masih berbau kedai tu kata baby PEREMPUAN. Haih...:/ Takpelah...sementara ni aku iyakan ajalah yang baby ni baby girl ye? Yang penting, dia sihat, berada dalam posisi normal, cukup sifat dan yang penting --> AKTIF!
.
.
*tendang*
.
.
.
*tendang*
*tendang*
*tendang*
*tendang*
*tendang*
.
.
*tumbok*
*tumbok*
.
.
.
.
*tumbok*
*tendang*
*tumbok*
*tendang*
*tumbok*
*tendang*
*tendang*
*tumbok*
*tendang*
.
.

Adui...janganlah tendang mama kuat sangat baby, huhu :/