Wednesday, November 14, 2007

Hari Ini

Hari ni aku masuk blog Cik Heartbeat dan membaca post beliau tentang fobia. Bukan semua orang ada masalah fobia. Bukan semua orang faham bagaimana rasanya takut sampai jantung berdebar-debar dengan laju, tapak tangan berpeluh-peluh, kaki terketar-ketar, kepala pening, perut memulas-mulas, tekak jadi meloya, macam-macam lagi lah! Bagi orang yang tak faham, mereka akan kata orang fobia ni mengada-ngada, acting lebih, nak attention...Well, kepala otak kau orang! Sehingga kau orang sendiri tahu dan merasa apa itu acute fear, kau orang tak layak nak memperkecil-kecilkan ketakutan orang lain!

FYI, aku cukup takutkan CICAK...ya, cicak! Binatang dengan badan lembik-lembik, dengan jari kaki bulat-bulat..err....wuyekkkk!!!! Sambil menaip ni pun aku dah menggeletar, meremang-remang bulu roma aku teringatkan cicak! Binatang ni aku anggap paling najis antara najis! Ketakutan aku terhadap cicak bermula pada zaman kanak-kanak lagi, bila pada suatu hari seekor cicak telah terjatuh dari siling rumah dan masuk ke dalam kolar baju aku dan menguit-nguit dalam baju yang aku tuck-in ke dalam seluar pada waktu itu. Huiiii! Arghhh...(menggeletar lagi)

Mempersembahkan kepada aku seekor cicak sebagai hadiah main-main is a BIG NO-NO, dan sudah pasti diterajang hebat oleh aku seperti mana yang telah aku lakukan pada member sekelas waktu Darjah 6 dulu. Kau bagi cacing pada aku, aku boleh tarik-tarik lagi cacing tu macam getah, tapi kalau kau tunjuk gambar cicak saja pada aku, aku dah boleh nak terkencing kat situ. Aku, Mahzura, yang terkenal sebagai "Si Singa" kat sekolah, takutkan a harmless cicak. Kelakar lah sangat pada kau orang ya, sampai selalu aku jumpa cicak mati dalam meja sekolah aku. Fuck!

Aku fikir, semakin aku meningkat dewasa, fobia aku terhadap cicak akan lupus. Tak ada maknanya! Aku yang cool ni still terjerit-jerit separuh histeris kalau ternampak cicak (hilang cool), atau menggeletar tak henti-henti, atau melakukan sesuatu yang drastik yang aku sendiri tak sangka-sangka. Dan salah satu akibat dari perbuatan drastik ni, aku nyaris kemalangan. Kisahnya begini. Aku sedang memandu di sebuah lebuhraya yang agak sesak. Aku pemandu yang cekap OK? Kadang-kadang menggila lajunya aku tekan pedal minyak sampai ke lantai. Kadang-kadang aku memandu gila santai kalah orang bercinta. Tapi hari tu aku bawa biasa-biasa saja. Sedang mata aku terpaku melihat jalan di hadapan, tiba-tiba aku ternampak seekor anak cicak terkapai-kapai terlekat di wiper! Tanpa sempat berfikir, aku swerved kereta ke bahu jalan sambil menjerit AAAAAAAAAAHHHHH!!!!!!! Di belakang aku sebuah treler membunyikan hon dengan kuat dan panjang PPPOOOOOOOOOOONNNNNNN!!!!! (gila, siap sound effect ni)

Kalau bahu jalan tu tak cukup besar, dah lama aku terhumban masuk parit, atau dah lama treler tu "sidai" aku dari belakang. Kereta aku dah berhenti tepi jalan, tapi aku still melolong-lolong dalam kereta sebab anak cicak tu masih di wiper. Sikitpun aku tak cuak nak dilanggar treler! Aku lagi takutkan anak cicak jahanam tu! BABI PUNYA CICAK!! (cicak babi?) Aku gagahkan memasang wiper untuk menghumban anak cicak ke tanah. Tapi anak cicak jatuh ke atas cermin tingkap pula! Aku terkejut beruk, menjerit, dan secara automatik melompat ke seat belakang. Tak ubah macam anak cicak tu jugak! Lama aku duduk di seat belakang. Mata aku tak lepas dari anak cicak, takut kalau-kalau dia terjumpa jalan masuk ke dalam kereta. Nasib baik anak cicak tu turun ke tanah. Aku start kereta balik, menekan pedal dan berharap aku dah lenyek anak cicak tu lumat-lumat! Sambil tekan pedal tu aku terbayang anak cicak kena squashed macam tomato ice-blended. Aku menggigil-gigil balik. Wuyeekkk!!! Geli siot.

Kisah aku dengan cicak masih sama sampai sekarang. Cuma aku perasan aku dah kurang takut berbanding dulu-dulu. Aku masih terjerit-jerit lagi (i can't help it), tapi at least aku tak buat perbuatan-perbuatan drastik lagi. Habis-habispun aku menjerit dari dalam toilet, berlari keluar macam pelesit sampai aku berdiri depan pintu masuk rumah aku dengan
keadaan sudah bertuala, sebab aku dah boleh kawal takut dan harus bertuala dulu sebelum keluar! HARUS!! Housemate aku tanya: "Cicak ya Zu?" (dah arif sangat dengan perangai aku). Aku angguk, aku cakap: "Ha'ah. Tolong aku Jue. Tolong halaukan". Dan Jue pon gelak sakan ketawakan aku. Seronok kau ya?

21 comments:

*heartbeat* said...

adakah cicakman temasuk dlm fobia ko?

rasa nak sepak ja kan kalau depa kata fobia tu cute!

Azzu said...

cicakman tak termasuk sbb dier takde rupe cicak. macam biawak adala, hehe

mmg! sape kate fobia cute? meh aku nak tumbok telinga dier sket

erik said...

dulu2 mase kecik2, slalu tangkap checak, pastu taruk mercun mancis dlm mulot dier, pastu kabommm! tgk kepala otak dier berkecai... kkekeke

Azzu said...

yarrrrrrrrrkkkkkkkkkkkkkk!!!! brrr brrrr! geli!
tp takpe, dapat pahala taw buno cicak ;)

jasmine said...

azzu takot cicak? aku takot menda alah yg tade kaki. ulat, pacat, maggots, ular... eeeeeeeeeeee.

Aziya said...

hahah... kesian.. kat rumah aziya byk. cicak.. cicak nie pulak suka lepak kat engsel pintu bilik aziya.. jadi dgn tidak sengaja, mereka2 telah tersepit di pintu ketika aziya nak tutup pintu..

maka keluarlah bunyi bagai "air tight" yg bulat2 tue... tgk2 cicak tue dah hancur....

nasiblah aziya tak takut cicak...

Azzu said...

to jasmine:
aku rase ular comel la min, hehe ;)

to aziya:
hah! ya allah, geli gile! kadang2 jumpe yang dah mati tersepit sampai kering badannye pon ade! bile nampak tu menggelupor la, ape lagi! huhu, meremang2 bulu roma aku skang ni kau taw, huhu

Anonymous said...

akak...rajin nyer tolih pepanjang....saya mmg buleh imegin leerr....patut jadik penulis...bukan takat imagin situasi....imagin muka akak biler bercerita..keh..keh..keh..

drpd: adek compurex hampehhh( bkn saya hampeh yek...compurek yg hampeh)

Azzu said...

to adek kompiurek:
hehehe. ni adek yg mane satu ntah? sume kat kompiurek tu adek aku (sbb aku paling tua) huhu

ha'ah, org ramai cakap gitu. dorang kate lg sronok tgk muke aku time bercerite dr membace cerite yg aku tulis. hehe. ade muke misterbin (baca: mr bean) ke aku ni? :|

:D

Anonymous said...

ala akak niii...adek yg bg bantal...tp akak tinggei kan kt kompurek ...sian bantal tu....

Azzu said...

lailahaillallah!
nurzi!! i love that bantal!
patot la aku cari merata kat rumah, xjumpe..
kat dalam kereta, xjumpe..
aku igtkan aku tertinggal kat hostel adek aku, sbb aku pasti gile yg aku bawak bantal tu seblom chow aritu..

waaaaaa! :( nak bantal tu balek!
kang free2 kau amek bantal tu, pastu nanti aku amek dr kau, buleh ye?

*heartbeat* said...

dari kisah cicak ke bantal?
haha

ares bahar said...

hah kalau macam tu Cicakman tak boleh jadi hero lah ...

Azzu said...

to heartbeat:
ha'ah. tapi yg pasti bantal tu xberbentuk cicak :D

to ares:
mmg sah dia tak layak, hehe

*heartbeat* said...

wahh.. cik azzu p soping ka?? hahaha (mata jeling ke image2 sebelah)

a.k.a P@i said...

Kisah ko gile ada titik itam.. Tp tak tragis cam mber aku yg sampai terlanjank-tlanjank sbb cicak masuk lam kain sarunk dia.. wakkwakak:))

sisterofheaven said...

uhuhu~

menarik perbualan cicak ini..
ku xtakut cicak..
dlu penah dia jatuh di tangan..
sejukk je.. igt ape..
hahah~!

ular pun ku suka.. nk nk yg albino phyton tue.. lipas kamu takut x azzu? ramai kawan2 ku takut lipas yg terbang tue.. hehe!

:)

Ikmal Ibrahim said...

saya sangat takotkan belalang sebab ia pernah masuk dalam kain pelikat saya...huhu...geli wo...

Azzu said...

to heartbeat:
xde la :) window sopping je, hehe

to a.k.a p@i:
aku rasa la, aku ni lagi fobia bertelanjang dpn org berbanding fobia dgn cicak, haha :D

to sisterofheaven:
bukan saje sejuk, tapi LEMBIK. yucks. uish..lipas tak takot sangat, tp lipas terbang mmg nightmare la!

to ikmal:
belalang kiyut la. tapi jiran kampong sy, sekeluarga makan belalang kunyit masak cili (kenape tak belalang kunyit goreng kunyit je) hehe :P dorang kate rase udang. enak la gamaknye tu :D

Aziya said...

Mahzura Amri... Bila nak update blog ???

Azzu said...

suda pun, aziya :D