Tuesday, November 30, 2010

Kerjaya dan Rumahtangga

Beberapa hari ni terasa letih sangat-sangat. Dengan kerja dan commitment yang bertambah di pejabat dan juga di rumah. Aku bukan nak merungut, cuma ingin meluah rasa sebab kadang-kadang aku rasa macam dah habis daya nak bawa tanggungan ni. Terlalu banyak perkara perlu disiapkan this month, membuatkan aku rasa cukup lelah. Tak dinafikan dengan kemunculan cahaya mata, masa terasa cukup singkat. Tak sempat nak buat apa-apa.

Kadang-kadang mudah sangat orang lain nak judge, dan beritahu aku to quickly sort things out supaya aku dapat re-align balik my life. Tapi come on-lah...maybe ini sounds cliche to you, tapi aku ni masih orang PEREMPUAN. Walau seberapa penting pun aku di pejabat, di rumah aku masih nombor satu untuk menjaganya. Itu tanggungjawab aku yang paling utama, iaitu menjadi isteri dan juga ibu kepada anak aku. Bukan kerana aku perempuan aku menggunakan alasan ini, tapi kerana ini BENAR. Tanyalah mana-mana perempuan pun.

Dalam situasi aku dan suami, kami tak mampu cari bibik, atau cari pengasuh untuk ditugaskan hal-hal isirumah. Tapi kalau kami mampu pun, kami tak mahu orang lain mengasuh anak kami. Anak-anak bawah jagaan ibu-bapa adalah anak-anak yang dibesarkan dengan cukup kasih-sayang insyaAllah. Bukan nak kata anak-anak yang dijaga oleh pengasuh tak cukup kasih sayang pula ya? Do not twist my words. Biarlah tangan kami yang membesarkan anak-anak kami. Sekarang ni, kami juga tak mampu nak cari rumah sewa di kawasan apartment dengan kemudahan lif. Jadi setiap hari terpaksa turun-naik tangga lima (5) tingkat. Lima (5) tingkat tu. Kalau nak keluar jalan-jalan dengan nak kena bawa stroller anak, atau bawa bagasi banyak-banyak sebab nak balik kampung, Allah saja yang tahu penatnya.

Waktu pejabat, kalau aku terpaksa balik tengah hari sebab Cik Luna mengamuk dengan tak mahu minumnya dengan tak mahu tidurnya sepanjang aku ke pejabat, tak dapat nak cerita kelam-kabutnya jadual dan keringnya tenaga aku turun-naik tangga jahanam tu. Tiap-tiap working days, aku bangun tersangat pagi, persiapkan diri, mandikan anak, susukan anak, siap-siap tidurkan anak, bergerak ke pejabat and ends up still late disebabkan tersekat dalam kesesakan jalan raya. Aku benci jalanraya KL! Di pejabat, baru je duduk sekejap di bangku, dah kena perah susu untuk stok (ambil masa 20 minit ni). Dan tengok-tengok dah tengah hari, berkejar pulang rumah dengan bawa balik bungkusan makanan dan stok perahan susu. Sampai-sampai rumah menetekkan anak dulu, kemudian tidurkan anak, barulah dapat makan. Tengok jam dah pukul 2.00 petang. Makan laju-laju, tak dapat rasa lansung apa aku makan. Pernah sekali aku cakap pada suami: "Saya rasa dah macam binatang". Ayat ni buat suami aku sedih. Tapi honestly, memang aku rasa macam binatang. To be exact, macam KERBAU. Keluar pagi-pagi, bajak sawah, balik kandang makan rumput. Itulah yang aku rasa bila aku makan laju-laju sebab nak mengejar masa. Tak ada rasa, macam makan rumput.

Kalau kau seorang lelaki, dan kau tak pernah angkat sejari pun nak buat kerja rumah, dan kau tak pernah berpeluh menjaga anak, lagi-lagilah kalau rumah kau ada bibik, tak perlu lah kau beritahu aku to sort things out. Kau tak tahu pun apa yang aku dan suami aku lalui. It's easy for you to say. Dan aku tahu, bukan kami yang paling susah, ada orang lain yang lagi susah dari kami, jadi aku pun tak mahu mudah-mudah judge macam mana orang lain run their life. Di pejabat tu pun, cuma aku seorang sahaja perempuan yang dah berumahtangga dan ada anak kecil yang masih stay up dan stay back lewat-lewat demi tugasan kot. Jadi tolonglah, aku tak minta banyak, cuma please show some support and understanding. Itu saja.

9 comments:

weed something out said...

pernah nak tulis pasal ini.

FATIN MRAZ said...

salam ziarah..from ur writing, i can feel the 'condition' dat u r facing.. me too! its tough..

Fadeadsy said...

berat mata memandang berat lg bahu memikul. mmg menyampah jugak dgn org2 yg pandai ckp je, but not act lalui situasi tu. pape pun family 1st. kalao kite dh komit dgn kerja still org nak complaint persetan kan saja mereka.

D.O.U.B.L.E...S said...

betul kak aku setuju....penatttt..kerja rumah tak habis...keja opis tak habis...aduhhhhhh mcm mana...nak tak nak kena lalui juga kan...

tumpanglalu said...

only you know the truth about how u feel and what is it you want. he/she/they know nothing..

Aku A-Z-Z-U said...

thanks banyak kawan-kawan! nasib baik lah ada blog nak meluah perasaan, huhu

papabear said...

kat sini rupanya... hehe...

nuroll azrin kamaroll zaman said...

salam kak azzu..eventhough dah 2011 arin baru aje membaca luahan hati kak azzu dan meleleh arin baca...Insya-Allah pengorbanan kak azzu sebagai isteri & juga ibu tiada tandingannya dan one day it will all pay off!!!Arin doakan yang terbaik dan semoga kak azzu tabah yek...melihat senyuman suami serta rengekan manjan LSP surely all that you have done for them mmg berbaloi!!!

Aziya said...

Azzu, I'm officially crying now.... mungkin utk 2-3 tahun akan datang aku pula merasai apa yg ko rasa..