Wednesday, April 21, 2010

Spaghetti alla Bolognese

Malam semalam aku memasak lagi, kali ni atas permintaan suami sebab tiba-tiba tekak dia teringin nak makan spaghetti :) Aku mula memasak dalam pukul 8 malam which is considered as agak lewat untuk memasak. Tapi masak spaghetti tak mengambil masa sangat, tak seperti nak memasak masakan-masakan Melayu kita, banyak sangat rencah dan preparation-nya. Hari tu ingat nak beli some meatballs, tapi harganya kemain mahal, jadi malam tadi buat Spaghetti alla Bolognese je la. Itu pun resepi tak berapa lengkap sebab keju Parmigiano tak beli, dan daun basil tak ada. Sebab Erik suka sos Bolognese yang agak pedas-pedas sikit, aku tambahkan sesudu kecil cili blended for umpphh! Jadi spaghetti aku dah kira ada pengaruh Melayu la sikit, kekeke ;D

Spaghetti alla Bolognese alla Melayu ;P

Dua (2) kali tambah Erik makan, berbunga-bunga hati aku dibuatnya, ihiks :"> Lepas makan spaghetti, kami have a few scoops of sundaes dan kemudiannya diikuti dengan sesi berkasih-sayang, kekeke ;P

Life is simply delicious
...

11 comments:

Mommy Delta said...

Wahhh nampak yummy. Azzu, share resipi laaa heehhe :)

Aku A-Z-Z-U said...

Alahai, resepi mudah je, tu pon pakai Prego sos :"> ini dia resepi style Azzu, kot2 nak try:

- 300gm spaghetti (agak2 utk 4 org makan, rebus dgn a spoon of olive oil and a pinch of salt sehingga al dente);

for bolognese sauce:
- setin sos Prego (traditional);
- bawang hijau besar - diced;
- bawang putih - finely chopped;
- sesudu cili kering paste (yg telah di blend dgn onions, bawang merah besar and bawang putih);
- one stalk celery - racik halus;
- daging kisar;
- salt n pepper to taste.

tumis bawang hijau besar and garlic. bila naik bau, masukkan cili paste. dgn api sederhana, pastikan paste btol2 masak hingga naik minyak. masukkan daging kisar, kuatkan api dan kaup2kan hingga brownish. masukkan racikan saderi then terus masukkan sos Prego, tambah a lil bit of water. slowly simmer dan tambah salt n pepper. and that's it!

last2 tu azzu garnish dgn daun sup. kalau ade keju, grate keju (byk2) atas sos yg masih panas ketika dihidangkan. SINFUL! ;D

s.u.e.r.i.e said...

haa tu dia resepi.. tahun depan kau dah bole ganti anak chef wan si ridhuan tu.. haha.

but Beh, serious nampak sedap gila!! kenapa blog ni penuh dengan gamba makanan ni? nampak best plak tu T__T *keroncong perut bermula*

Aku A-Z-Z-U said...

nampak sedap sbb Encik Hezrik kita yg tangkap gambornye :D ekeke.

semenjak pregnant trimester terakhir ni, mcm gatal tangan nak memasak je Beh. maybe baby ni nnt bakal chef, siapa tau kan? ekeke ;P

rotidua said...

Tak caya ah you yang masak ni. Betul ke sedap? ish ish tak caya..tak caya.

D.O.U.B.L.E...S said...

semenjak dua menjak nie kakak aku nie rajin tol masak..bagus kak ...

Aku A-Z-Z-U said...

nina: elehhh...jeles ;P ekeke. nnt ade masa i bawa sikit la ke ofis, bg you rase!

ct: semalam tak masak, letih sbb dah 2 hari memasak. tp esok rasa mcm nak buat mee hailam la ;D

ofaghag said...

patut la erik semangat! hehe

Aku A-Z-Z-U said...

ofa: hah! jgn kau start salahkan aku ye ofa? dia semangat sbb hati gumbira, haha

Sue Anna Joe said...

Sedapnya. Masakkan untuk saya. Meh la ajak I ke rumah you makan-makan. Hahaha.

Baru perasan header, cantik!!!! Simple and very nice (mesti u dah lama letak. kantoi lama gila tak masuk sini)

Aku A-Z-Z-U said...

you nak i masakkan? boleh je! hehe...tp bab nak ajak ke rumah tu berat sket, sbb rumah i tingkat 5 dan rumah i takde lif ok, nnt u semput2 naik tangga, huhu

header tu suami yg buatkan :"> nak harapkan i buat, tak menjadi la header jawabnye.