Tuesday, April 20, 2010

Main Masak-Masak

Aku kalau bab masak-masak dan makan-makan ni memang aku suka sangat. Pada aku aktiviti memasak dan aktiviti melahap ni seumpama terapi. Pada aku juga, orang yang suka makan, tak mungkin tak suka memasak (tapi nampaknya aku silap tang ni), sebab ada juga kawan-kawan yang suka makan tapi tak berapa gemar nak memasak. Macam mama aku pula, setiap kali lepas memasak, mesti dia dah tak berapa lalu nak makan lepas tu. Katanya sebab dok mengadap masakan tu dari tadi, selera dia hilang. Macam-macam la mama aku sorang tu, hehe ;D

Semenjak pindah ke Ukay Perdana ni, peti ais kami rosak. So, jaranglah aku memasak. Tapi semenjak dapat peti ais baru pembelian si Suami Tercinta baru-baru ni, aku pun kemain kemaruk nak memasak rasanya! Sabtu malam yang lepas aku masak Kueytiaw Kerang...Pagi Ahad aku buat Cucur Udang...Semalam, lepas-lepas balik kerja aku rasa nak memasak juga. Erik dah pesan, jangan masak kalau hari kerja, kang letih katanya. Tapi sebab berkobar-kobar nak memasak, aku teruskan juga. Aku ni bukan apa, kadang-kadang rasa kesian kat diri aku dan Erik ni, setiap petang je kami BUNTU nak makan apa untuk sebelah malam. Asyik-asyik makanan berbeli, sampai kami dah naik jemu dan muak! McD Delivery toksah cerita la, alih lapar je call, alih lapar je call. Isk isk isk...

Jadi semalam, dengan semangat suka memasak dan cintakan suami (eceh) aku pun masak lah dalam tiga (3) lauk untuk makan malam. Menunya: Sambal Telur Scrambled, Sup Sayur dan Ayam Masak Halia. Menu simple-mimple je, sebab aku ni kalau bab memasak cukup-cukup SLOW, kang kesian suami aku bertahan lapar nak makan malam, huhu. Sambal Telur tu memang dari dulu aku suka buat scrambled style walaupun selalunya orang masak guna telur siap rebus, sebab kalau buat telur pecah camtu rasa sambalnya masuk habis dalam telur tu. Sup Sayur aku buat campuran cendawan, saderi, kubis cina dan lobak. Bumbunya udang geragau (habis la Erik gatal-gatal hidung kang, huhu) ;P Ayam Masak Halia dengan kuchai paling cepat dimasak, paling afdal dengan halia yang banyak, sesudu sos tiram dan tambahan sedikit minyak bijan.

Sambal Telur Scrambled

Sup Sayur

Ayam Masak Halia

Paling best memasak ni sebab Suami Tercinta suka sangat dengan masakan aku. Tengok dia berselera makan rasa berbaloi-baloi memasak dari tadi. Disebabkan itulah aku sekarang ni dari "memasak-sekadar-hobi" menjadi "memasak-kerana-cinta" hehe. Terima kasih Sayang! ;*

2 comments:

D.O.U.B.L.E...S said...

wei sedapnya nampak...udah lapo aku wei...bagus2 isteri yang baik..masakkan untuk suami....

Aku A-Z-Z-U said...

alah, kau masak lagi hebat CT, hehe lapo ke? sila, sila jemput makan ;D