Wednesday, March 10, 2010

Panggilan Pulau

Aku rasa lah kan, aku ni memang ada masalah dalam berjanji. Bukan berjanji dengan orang, tapi berjanji dengan diri sendiri. Sejak balik dari percutian sekeluarga ke Penang sewaktu Chinese New Year haritu, beria-ia lah aku nak meng-update blog (konon)...Last-last korang tengoklah date hari ni, dah berapa hari bulan? Dasar PEMALAS kan?

Aku bukannya tak suka menulis...SUKA. Suka sangat-sangat. Tapi ada masanya kadang-kadang aku ni terlampau ikut mood. Kalau mood tak best, lansung tak bukak internet satu hari pun ada. Kalau mood sedang "santai-habis" di hujung minggu, tak mau keluar rumah dibuatnya. Berkepittttttt je dengan Hezrik kat sofa sambil layan movie, haha...Kesian suami aku ;P Tapi yang sebenarnya, kesibukan aku dengan kerja sejak Februari lagi memang potong habis masa peribadi aku untuk berfoya-foya di internet, huhu...kerja, kerja, kerja...*sigh*

Tapi ni lah, nak cerita...sewaktu CNY haritu, kami sekeluarga bercuti ke Pulau Pinang. Nostalgik habis balik Penang ni wei, almaklumlah...aku dah menetap kat sana hampir lapan (8) tahun semenjak habis belajar uni dulu. Teringatlah dulu-dulu aku menghirup kuah laksa penuh khusyuk dekat sebuah gerai kaki lima ni, sambil "sempoi dok ada" bertenggek kat tepi longkang...Teringat jugak time meroyan mencari majalah Playboy edisi lama kat toko-toko buku terpakai kat atas Bazaar Chowrasta, huahuahua ;P...Tapi yang paling besar meninggalkan kesan di hati aku ialah MAKANAN-MAKANAN sedap di Penang ni...Huiihhh, meleleh ayaq lioq aku habaq hang!

BTW, adik laki aku si A.D. dah siap-siap sewa apartment untuk kami di Tanjung Tokong, betul-betul di belakang Island Plaza. Mula-mula sampai Penang, of course lah kena pekena nasi kandar dulu. Tapi sayang, sebab kami datang siang, Nasi Kandar Beratur tak buka lagi...jadilah merasa Kayu Nasi Kandar kat area Bukit Jambul tu je yang entah apa pasal tak cukup kick macam dulu-dulu *sigh*. Satu perkara yang obvious sangat tentang perubahan di Penang ialah..jalannya yang semakin JAM! Arghhh! Panas hati aku dibuatnya dengan jam kat Penang ni, lagi teruk dari KL, terkemut-kemut bergeraknya! Jadi disebabkan itu juga, kami jadi JERAN nak berjalan jauh dari lokasi penginapan, risau tersangkut dalam jam tak keluar-keluar..almaklumlah, CNY kat Penang memang happening habis.

Kesimpulannya, dalam masa tiga (3) hari dua (2) malam di sana, kami tak sempat untuk merasai Penang yang sebenar-benarnya. Tak sempat merasa Pasemboq Padang Kota, Mee Udang Salwa, Nasi Kandar Beratur, Laksa Balik Pulau, ABC & Cucoq Udang Jalan Swatow...Tapi, nasib baik kami sempat ke Rope Walk, terubat juga lah hati bila tengok barang-barang mengarut kat sana, hehe...Selain dari tu, kami juga sempat berjalan-jalan di Street Market sepanjang jalan depan The Ship kat Batu Ferringhi. Mama siap belikan sundress yang cantik
sebagai hadiah, which is sangat sesuai dengan wanita mengandung yang hot seperti aku ni, tihihi ;P Kami juga sempat ber-BBQ tepi pantai; main masak-masak ayam, udang dan sotong ball. Si suami teringin sangat nak naik parachute yang ditarik bot tu, tapi caj-nya...mak aih RM120! CEKIK DARAH!! Kesian suami aku. Takpe ya Sayang, suatu hari nanti saya belikan awak parachute dengan bot-bot nya sekali ;*

Gambar SIL aku dengan anaknya Sofia yang tersangatlah comellll! :*

No comments: